Råvareleksikon T


  • Tamarillo

    Tamarillo - også kalt tretomat - kommer opptinnelig fra Peru. Den minner om tomat i sin oppbygging med et saftig geléaktig fruktkjøtt, som inneholder små mørke frø i midten og fastere fruktkjøtt nærmest det tynne skallet. Smaken minner noe om vanlig tomat, men er kraftigere og mer syrlig. Kjøttet nærmest skallet er bittert.  Les mer

  • Tamarind

    Den modne frukten er en brun belg med tynt, hardt og loddent skall. Inni sitter et eller fler frø omgitt av en mørk brun klebrig gummiaktig masse som er det spiselige fruktkjøttet. Noen frukter inneholder 1-4 frø mens andre kan ha opptil 10-12. Smaken er markert syrlig.  Les mer

  • Taro

    Taro kommer opprinnelig fra Sydøst-Asia. Knollene er brune, oftest med et mønster av mørkere ringer. De kan være avlange eller runde. Under det tynne brune skallet er fruktkjøttet vanligvis hvitt men det finnes varianter som har gult eller rosa kjøtt.  Les mer

  • T-benstek

    T-benstek er ca. 2,5 cm tykke skiver av filetkammen. Hver skive består av litt ben, indrefilet og ytrefilet.Les mer

  • Teardroptomat

    Teardroptomat er små som cherrytomater, men er pæreformet. Finnes i flere farger. Den har en god og kraftig tomatsmak.  Les mer

  • Timian

    Timian er i slekt med vill timian som finnes i alle land rundt Middelhavet. De små timianbladene har en meget kraftig og gjennomtrengende smak og må brukes med forsiktighet.  Les mer

  • Tomatillo

    Tomatillo er en gammel vekst fra Mellom-Amerika. Den er 3-4 cm i diameter og ser ut som en liten grønn tomat som ligger i et hylster av blader som en physalis. Smaken er syrlig og aromatisk.  Les mer

  • Tomatpaprika

    Tomatpaprika ser ut som en blanding av tomat og paprika. Den er flat og øverste del er sterkt riflet som hos enkelte sorter bifftomat mens underdelen er glatt og buler innover. Smaken er skarpere og samtidig noe søtere enn vanlig paprika.  Les mer

  • Tournedos

    Tournedos er ca. 2,5 cm tykke skiver av den nest fremste delen på indrefileten, og er en av de aller møreste biffene.Les mer

  • Traktkantarell

    Traktkantarell er en liten traktformet sopp som finnes i to varianter, gul og grå. Undersiden har gule til grå forgrenede skiver som går nedover stilken. Stilken er lang og smal og den er grågul og hul inni. Krydderaktig duft og smak.  Les mer

  • Tranebær

    Tranebær som omsettes i handelen tilhører samme familie som blåbær og tyttebær og kalles ofte for amerikanske tyttebær eller cranberries. Bærene som importeres fra Amerika og Canada er større enn tyttebæret og kan bli opptil 2 cm i diameter. Fasongen er rund eller oval og fargen fra lysere rød til mørk rød. Smaken minner om tyttebær og bruksområdene er også de samme som tyttebær.  Les mer

  • Trøffel

    Trøffel er sopp som man finner under jorden i høytliggende skogsområder i Syd-Europa. Variabel fasong og kan av utseende minne om en knudrete potet. Overskåret trøffel har et marmoraktig mønster. Trøfler har en meget kraftig og raffinert smak og duft som gjør den høyt etterspurt.  Les mer

  • Tynnribbe

    Tynnribbe er ribbe uten kotelettkam. Det vanligste er å tilberede den med svor. Uten svor blir den et magrere alternativ.Les mer

  • Tyttebær

    Tyttebær vokser vilt i mesteparten av Norge. Økonomisk sett er tyttebæret det viktigste viltvoksende bær, og i sesongen plukkes det både til privat konsum og kommersiell omsetning. De har en noe syrlig og besk smak som skyldes innholdet av benzosyre. Benzosyre gjør at tyttebær har lenger holdbarhet uten konserveringsmidler.Les mer