Råvareleksikon S


  • Salak

    Salak har sin opprinnelse i Malaysia og Indonesia og vokser i stort antall på slettene rundt Djakarta. Frukten er dråpeformet, på størrelse med en lime. Skallet er skjellaktig, tynt, rødbrunt og glinsende og ser ut som slangeskinn.  Les mer

  • Salami

    Er et av vårt mest populære pålegg. Salami er laget av hakket storfekjøtt, svinekjøtt, spekk, krydder og hvitløk. Den fås i mange varianter og kryddersmaker, som hele pølser, snabber eller oppskåret i skiver.  Les mer

  • Salatløk

    Salatløk er en storfallen og meget mild løk. Salatløk inneholder mer vann enn vanlig løk og er derfor dårligere egnet til steking. Den brukes mest rå.  Les mer

  • Salturt

    Salturt er en viltvoksende urt langs kysten av Europa. Det er en liten urt med runde leddete stilker som blir ca. 20 cm høy. Stilkene er runde, glatte og glinsende grønne. Den saftige stengelen har en utpreget salt smak.  Les mer

  • Salvie

    Salvie har en lett bitter, kraftig krydret smak. Det er de unge grågrønne bladene som brukes som krydderurt.  Les mer

  • Sapodilla

    Sapodilla har sin opprinnelse fra Mellom-Amerika. Er i størrelse og fasong som en liten potet, og skallet er brunt og ujenvt, men lett å skrelle. Fruktkjøttet er saftig og svært aromatisk. Fargen på fruktkjøttet er litt gulbrunt eller rødbrunt og kan inneholde noen svarte steiner.  Les mer

  • Savoykål

    Savoykål er mørk grønn i fargen med gul overgang i bladene. Store krusete kålblader vender utover og omkranser selve kålhodet. Hodet er fast og sprøtt og har en mild og fin kålsmak.  Les mer

  • Sellerirot (knollselleri)

    Sellerirot kommer fra Middelhavsområdet. Det er en lysebrun, rund og knudret rotknoll. Det sprø og hvite fruktkjøttet er rikt på eteriske oljer og har en aromatisk duft og en litt skarp søtlig smak.  Les mer

  • Serrano chili

    Serrano chili finnes grønn og rød. Medium+ sterk og med høyt syreinnhold. Lengde ca. 5 cm. Den kan minne om Jalapeño men er tynnere og kortere.  Les mer

  • Servelat

    Er laget av farse av storfekjøtt, eventuelt tilsatt svinekjøtt. I tillegg er det tilsatt fett av storfe eller svin.  Les mer

  • Sharon

    Sharon er en nyere type frukt som er videreutviklet fra kaki. Sharon har opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel. Sharon inneholder ikke garvesyre og kan derfor spises i umoden hard tilstand.  Les mer

  • Shiitake sopp

    Shiitake kan i utseende minne litt om aromasopp, med en glatt og rund hatt, men den er mer flattrykt i hatten og stilken tynnere. Hatten er åpen på undersiden. Shiitake har en meget karakteristisk og fyldig smak.  Les mer

  • Sikori, Endivie

    Sikori har et avlangt, spisst og meget kompakt gode med fast sammenrullede blader. Bladene er hvite med gule eller lyse grønne topper. Smaken er krydret og bitter. Det finnes også rød sikori som er mer bitter enn den hvite.  Les mer

  • Sitron

    Sitron er fra gammelt av kjent som krydder- og medisinalvekst. Kommer fra Himalaya. Som regel er det saften og det revne skallet som benyttes til matlaging og drikke. Sitron er syrlig på smak og sterk gul i skallet.  Les mer

  • Sitrongress

    Sitrongress kommer opprinnelig fra India og Sri Lanka. Den har lange smale og purreliknende blad som er lys grønne og gule. Det er den nederste kjøttfulle delen av bladstilken som brukes. Smaken er mild og sitronaktig.  Les mer

  • Sitronmelisse

    De grønne tannete og lett rynkete bladene til sitronmelisse har en delikat duft og smak som sitron. Det gjør denne krydderurten anvendelig til alle retter hvor man ønsker sitronsmak.  Les mer

  • Sitrontimian

    Sitrontimian har som navnet tilsier en frisk sitronaroma. Av utseende ligner den vanlig timian, men det er kun til du lukter på den. Sitrontimian selges i potter.  Les mer

  • Sjalottløk

    Sjalottløk stammer fra Midtøsten. Den anses av mange for å være den fineste og mest delikate av løkene. Sjalottløk består av flere små, avlange fedd som henger sammen og som er omgitt av et rødbrunt eller gult skall. Sjalottløk har en mer aromatisk søt og mild smak enn vanlig løk.  Les mer

  • Sjampinjong

    Sjampinjong har en kort, tykk stilk og en rund fyldig hatt. Smaken er mild og aromatisk og blir kraftigere når sjampinjongen kokes eller stekes.  Les mer

  • Skinkebiff

    Dette er magre, men saftige biffer fra skinka. Inneholder bare 2-4% fett. Biffene er gjerne skåret i ca. 2 cm tykke skiver fra flatbiffen.  Les mer

  • Skinkestek med ben

    En stor skinkestek med ben er flott å steke når du skal ha mange gjester. En hel skinke med ben veier ca. 6 kg og er nok til 20 personer.  Les mer

  • Skinkestek med svor

    Er den klassiske steken fra skinka, som gir sprø svor når du ruter eller striper den før steking. Skinkestek med svor kan du kjøpe både med og uten nett.  Les mer

  • Skorsonnerrot

    Skorsonnerrot er en lang fingertykk rotvekst og kommer opprinnelig fra Spania. Skallet er mørk brunt eller svart og kalles derfor også for svartrot. Fruktkjøttet er hvitt med en gulhvit melkesaft som pipler frem når røttene skrelles. Smaken er mild og god og minner om asparges. Mange kaller den også for fattigmannsasparges.Les mer

  • Smalahove

    Tradisjon fra Vestlandet. Ulla på hodene blir svidd av, deretter blir hodene kløyvd, renset og vasket. De selges som oftest lettsaltet og røkt.  Les mer

  • Smør

    Kjernet av fersk, pasteurisert fløte. Smøret er tilsatt salt, melkesyrekultur og beriket med vitamin D. Rund og god smørsmak. Kan fryses. Passer meget godt til all type matlaging; baking, steking, sauser, supper og brødmat. Usaltet Smør kjernes av fersk, pasteurisert fløte som er syrnet med kultur av melkesyrebakterier. Frisk, lett smørsmak som ikke dominerer maten. Særlig egnet til baking og matretter som ikke skal tilføres salt. Passer forøvrig til annen matlaging hvor man ikke ønsker salt.  Les mer

  • Snittebønner

    Snittebønner har lange, flattrykte, grønne skolmer som er egnet for snitting.  Les mer

  • Snøfrisk

    Er en bløt, umodnet hvit kremost laget av 80 % geitemelk, 20 % kufløte. Smaken er frisk og syrlig. Brukes til pålegg, til ostekake, dip/ostekremer og til osteanretninger.  Les mer

  • Solbær

    Solbær er nært beslektet med rips og har vært viltvoksende før man begynte å dyrke dem. I Norge har solbær vært kjent siden 1600-tallet. Fra begynnelsen av ble solbær brukt til medisinske formål før man senere oppdaget at de også kunne brukes til vin og annen matlaging.  Les mer

  • Soltørket tomat

    Soltrørket tomat er røde eller gule tomater som er tørket. Smaken er meget kraftig og litt salt. Soltørket tomat har lang holdbarhet når den oppbevares tørt og luftig.  Les mer

  • Sort trompetsopp

    Sort trompetsopp er en tynn traktformet sopp. Oversiden på hatten er svartglinsende mens undersiden er litt rynkete gråblå. Foten er sort og hul. Mild og god på smak.  Les mer

  • Spekepølse

    Er et samlebegrep på mange typer produkter med hakket eller kvernet, renskåret kjøtt og fett tilsatt krydder. Det finnes også varianter med innmat og blod.  Les mer

  • Spekeskinke

    Er lår av svin, som er saltet og tørket. Spekeskinke finnes både som røkt og urøkt. Spekeskinke kan kjøpes benfritt, og pæreskinke er et eksempel på benfri spekeskinke.  Les mer

  • Spinat

    Spinat er en bladgrønnsak som opprinnelig kommer fra Asia. Det er de saftige grønne bladene som brukes før planten skyter blomsterstengel. Spinat har en behagelig smak.  Les mer

  • Squash

    Squash er en grønnsak med mange forskjellige navn. I mange land kalles den Zucchini som betyr lite gresskar. Squash likner en agurk i utseende men er noe kortere og rundere i formen. Fruktkjøttet er fast og jevn i konsistensen med nøytral smak. Fagen kan være mørkegrønn, grønnstripet eller gul.  Les mer

  • Squashblomst

    Som et dekorativt innslag brukes squash som er høstet helt ung mens blomsten ennå henger fast i squashen.  Les mer

  • Stabburspølse

    Disse pølsene kalles også svartpølse. I stabburspølsen blir det brukt renskåret kjøtt av sau og lam, storfe og svin, og eventuelt litt hestekjøtt.  Les mer

  • Steinsopp

    Steinsopp har en lys til mørk brun hatt og en tykk og klumpete fot som er hvit eller av og til lys brun. Kjøttet er fast og hvitt. Smaken mild og nøtteaktig.  Les mer

  • Stikkelsbær

    En nær slektning av rips og solbær, men større og de henger ikke i klaser. Stikkelsbær kommer fra Kaukasus og det vestlige Afrika, men i Norden begynte vi å dyrke dem på 1600-tallet. Finnes både som grønne, gule, røde og purpurfarget og smaken er søt og litt syrlig. Liten kommersiell produksjon i Norge.  Les mer

  • Stilkselleri

    Stilkselleri eller stangselleri er en toårig urt som kommer fra Asia. Det er bare den nederste delen av de lange, saftige og sprø stilkene som er handelsvare. Den har en kraftig duft og en mild karakteristisk smak.  Les mer

  • Stjerneløk

    Stjerneløk kalles også for delikatesseløk og er små kepaløk. Kan lett forveksles med sjalottløk men er ikke delt i fedd som sjalottløk. Stjerneløk er ofte pakket i nett. Smaken er noe sterkere enn vanlig kepaløk.  Les mer

  • Storfe med bein, høyrygg eller bog

    Høyrygg, bryst, bibringe og bog er kjøtt som inneholder bein. Vi kaller også dette kjøttet for kokekjøtt. Det er kjøtt med mye bindevev som må trekke i vann ved ca. 80° C for å bli mørt.  Les mer

  • Storfekjøtt

    Er en felles betegnelse for alt kjøtt fra storfe. Storfekjøtt har ulike bruksområder som varierer med stykningsdelene. Storfekjøtt er sunn og mager mat, i motsetning til hva mange tror. Det inneholder rikelig med høyverdig protein, jern, B-vitaminer og sink.  Les mer

  • Sukkererter

    Sukkererter kommer opprinnelig fra Vest-Asia. Det er lysegrønne, flate belger med små umodne erter inni. Konsistensen er sprø og de skal være lette å knekke. Smaken er god og søt.  Les mer

  • Sukkerrør

    Sukkerrør ser ut som bambus og selges vanligvis oppdelt i biter på ca. 30 cm. Stengelen inneholder mye fiber, men i midten er den ganske saftig. Denne saften er en svært søt gyllen sirup som brukes mye i det vestindiske kjøkken.Les mer

  • Surret svinestek

    Surret svinestek er en stek fra bog. Den er uten ben og uten svor, og med et nett som gir fine skiver ved oppskjæring. Den kan også skjæres i strimler til bruk i gryter.Les mer

  • Sveitserost

    Karakteriseres av store runde hull og en fyldig, søtlig og nøtteaktig smak. Den er fast, smidig og skivbar med ostehøvel. Bruksområde: Som pålegg, til osteanretning og i varme retter som fondy, raklette, suffleer osv.  Les mer

  • Svinehode

    Hodet består av meget smakfullt og godt kjøtt, noe fett og mye ben. Av hodet lages det hodesylte.  Les mer

  • Svinekam

    Er kotelettkammen som består av ytre-og og indrefileten. Dette er et helt stykke fra ryggen. Selges med eller uten svor. Den selges hel, med og uten ben eller oppdelt i koteletter. På hel kam bør benet fjernes før tilberedning.  Les mer

  • Svineknoke

    Svineknoker finnes i 3 varianter: Fersk, saltet eller saltet og røkt. Dette er real mat til voksne, sultne mennesker, og serveres gjerne med surkål eller kålrotstappe og poteter.  Les mer

  • Svinenakke

    Dette er et helt stykke fra ryggen/ nakken, som oppdelt blir solgt som nakkekoteletter hos slakterforretningen eller i ferskvaredisk.  Les mer

  • Svinestek med svor uten ben

    Svinestek eller skinkestek til jul er som oftest med svor. Men det finnes også svinestek uten svor. Svinestek uten ben er lettere å steke, og det er lettere å få pene skiver.  Les mer

  • Sweetie

    Sweetie er en forholdsvis ny sitrusfrukt og er en krysning mellom hvit grapefrukt og pomelo. Den er på størrelse med grapefrukt og skallet har en grønngul farge. Fruktkjøttet er stenfritt, saftig og søtt i smaken uten bitterheten man finner hos grapefrukt.  Les mer

  • Sylte

    Er for mange julens favorittpålegg. Julesylte er et industrielt produkt og inneholder svinekjøtt, spekk, svor, salt, pepper og nellik. Du får kjøpt den hel, halv eller i skiver  Les mer

  • Syltelabber

    Syltelabber er en juledelikatesse for entusiaster. Selges som oftest ferdig kokt og saltet. Skal du salte og koke dem selv må de som oftest bestilles.  Les mer

  • Syre

    Syre er som navnet sier sterkt syrlig på smak. Det skyldes at bladene inneholder mye oksalsyre. Brukes i supper, marinader og til fiskeretter.  Les mer

  • Søst

    Produktet fremstilles ved oppkoking av melk tilsatt kulturmelk. Ingrediensene er melk, kulturmelk, sukker, sirup, rosiner, semulegryn og konserveringsmiddel. Søst har en klumpet og bløt konsistens, og inneholder klumper av ostekorn. Fargen er gulbrun og smaken er rund og syrlig.  Les mer

  • Søtpotet

    Søtpotet kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Som navnet tilsier er denne søtere enn vanlig potet. Avlang i formen og kan bli ganske stor. Smaken er søtaktig og kan minne om gulrot.  Les mer

  • Såssiser

    Er små tynne pølser flettet sammen i lenker. Såssiser er laget av svinekjøtt, men av og til også noe storfekjøtt.  Les mer