Råvareleksikon O


  • Ogenmelon

    Ogenmelon er fremavlet i Israel og er en krysning mellom Cantaloup og Nettmelon. Størrelsen varierer avhengig av produksjonsland, men generelt 10-15 cm. i diameter. Skallet er gulgrønt med mørk grønne striper fra blomsterbunn til stilkfeste og smaken er kan minne om ananas. Fruktkjøttet er lys gulgrønt.  Les mer

  • Okra

    Okra er en belgfrukt og kommer opprinnelig fra Etiopia. Okra er avlang og sekskantet i formen og kan bli fra 5-12 cm lang. Fargen kan variere fra grønn til grågrønn og smaken kan beskrives som mild og deilig.  Les mer

  • Oksebryst

    Bryst er kjøtt med mye bein, sener og isprengt fett. Stykket er godt til suppekjøtt, men trenger lang trekketid.Les mer

  • Oksefilet

    Indrefilet og ytrefilet av storfe er noe av det flotteste man kan servere, og passer like godt som en variasjon i romjulen og nyttårsaften, som en varm sommerdag på grillen. Kan stekes hel eller i biffer.Les mer

  • Oksehale

    Noen mener oksehalen er det beste på dyret. Den trenger lang koketid for å mørnes, men kjøttet blir fantastisk og kraften enda bedre.  Les mer

  • Oksekraft

    Ben og knoker av storfe koker/trekker sammen med forskjellige rotgrønnsaker i opptil flere timer. Når det har trekt i ca. 6 timer siler man kraften gjennom en sikt. Da får du en god kjøttkraft som er et godt utgangspunkt for sauser,supper og gryter.  Les mer

  • Okserull

    Er pålegg framstilt av storfekjøtt. Okserull forbindes mest som pålegg til jul, men fås kjøpt året rundt i butikken.  Les mer

  • Oksestek

    Oksestek kan lages av mørnet bog, mørnet høyrygg, rundstek eller flatbiff.  Les mer

  • Oksetunge

    Tunge brukes saltet og kokt som pålegg eller til middag. Tilberedningstiden er 2-3 timer. Den er ferdig når det er lett å fjerne skinnet på overflaten. Selges som oftest lettsaltet og klar til koking. Det finnes også ferdig kokte oksetunger. Klassisk julepålegg.  Les mer

  • Oliven

    Oliventre, oljetre, et inntil 10 m høyt tre av oljetrefamilien. Først 40 år gammelt bærer treet frukt, oliven, steinfrukter som er svært rike på en fet olje. Blomstrer i mai—juni, bærer modne frukter i januar. Av kjøttet på den modne frukten presses den fine olivenoljen, som brukes i matlaging. Annen pressing (hele frukten) gir bomolje til teknisk bruk. Meget gammel kulturplante som kan bli over 1000 år gammelt, dyrkes særlig i middelhavslandene. Brun, hard, tung og tett ved som kan brukes til kunstsnekkerarbeider.  Les mer

  • Orange flesh melon, Cantalenmelon

    Orange flesh kjennes best ved at den er helt rund i formen, skallet er glatt og fargen lys guloransje. Orange flesh har ikke noen striper, nettmønster eller andre kjennetegn på skallet. Fruktkjøttet er lys oransje, mykt, saftspent, og smaken deilig aromatisk.  Les mer

  • Oransje tomat

    Oransje tomat finnes som vanlig tomat, klasetomat, plommetomat og cherrytomat. Smaken er søt og fin.  Les mer

  • Oregano

    Oregano er det samme som vill meriam, som på norsk kalles bergmynte. Oregano har en kraftigere smak enn meriam. Man bruker de friske skuddene, blader og knopper som krydder. Oregano brukes mye i det italienske kjøkken, og passer godt til pastaretter og pizza, gjerne i kombinasjon med ost og tomat.  Les mer

  • Ortanique

    Ortanique er en naturlig krysning mellom appelsin og tangerin. Frukten er ganske storfallen, rund og litt flattrykt. Skallet er tynt, har fin oransje farge og er vanligvis litt vanskelig å skrelle. Usedvanlig saftig og smaken er aromatisk, søt og god. Vanligvis stenfri.  Les mer