Råvareleksikon M


  • Mais

    Mais slik vi kjenner den i dag er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Den består av tettpakkede gule kjerner som vokser i rekke rundt en stokk. Smaken er søt og mild.  Les mer

  • Malvasio

    Malvasio er en middels stor til liten frukt med en flatrund form. Skallet er tynt og kan være vanskelg å skrelle. Fruktkjøttet er saftig og mykt med søt smak. Inneholder mange stener.  Les mer

  • Mango

    Mango antas opprinnelig å komme fra India, men blir nå dyrket i alle tropiske og subtropiske områder. Frukten er en av de mest spiste i verden etter banan. Mango er enten rund, oval eller hjerteformet. Skallet varierer i farge mellom grønt, gult og rødt. Fruktkjøttet er guloransje og meget saftig.  Les mer

  • Mangold, bladbete

    Mangold er en bete og er en nær slektning av rødbete, men det er bladene som brukes som grønnsak. Utseende kan minne om kinakål, men bladene er lengre og smalere. Mangold har en saftig og mild smak, og kan minne om spinat.  Les mer

  • Mangostan

    Mangostan kommer opprinnelig fra Malaysia der den har vært dyrket i flere hundre år. Frukten er rund, på størrelse med en tomat og kan minne om en kaki med sine kronblader på toppen. Det brune tykke og harde skallet må "sages", og det hvite fruktkjøttet inni er delt inn i 4-6 båter som kan minne om hvitløksbåter.  Les mer

  • Medisterdeig

    Medisterdeig skal være fremstilt av svinekjøtt, eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett av storfe eller svin. Medisterdeig inneholder normalt 23 % fett.  Les mer

  • Medisterfarse

    Medisterfarse er spedd medisterdeig, laget av svinekjøtt eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett fra storfe eller svin.Les mer

  • Medisterkaker

    Medisterkaker er medisterfarse som er formet og stekt til kjøttkaker. Medisterfarse er laget av svinekjøtt, eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett fra storfe eller svin.Les mer

  • Medisterpølse

    Lages av svinekjøtt og er mildt krydret. Den er ikke røkt og kan både stekes og kokes. Julepølsene kuttes i lubne biter og stekes ferdig sammen med steken eller ribben til julemiddagen.  Les mer

  • Melk

    På meieriet blir melken separert,. Det vil si at melken blir skilt i fløte og skummet melk. Dette skjer ved at melken blir sentrifugert i en separator. Fløten tappes fra, og det resterende er skummet melk med 0,1% fettinnhold. Videre standariseres melken, det vil si at man justerer melkens fettinnhold til ønskelig nivå ved å benytte spesielt standariseringsutstyr. I Norge finnes følgende søt-melksvarianter: Hel 3,9% fett, Lett 1 - 1,5% fett, Ekstra lett 0,7% og Skummet 0,1% fett. Helsemyndighetene har bestemt at all melk skal pasteuriseres. Det vil si at den varmebehandles på meieriet. Hensikten er å uskadeliggjøre eventuelle sykdomsbakterier som kan ødelegge melken. Melkens næringsinnhold er tilnærmet det samme før og etter pasteuriseringen.Les mer

  • Merian

    Merian er nært beslektet med oregano. Det er en ettårig plante hvor man benytter de nye skuddene. Merian har en mild og fin smak og egner seg godt til eggretter, ris- og pastaretter eller på pizza.  Les mer

  • Meterbønner

    Kalles også Yardbeans og kan bli 30-40 cm lange. De har en frisk grønn farge, og kraftig smak.  Les mer

  • Midtribbe

    Midtribbe er ribbe med kotelettkam. Dette er tynnribbe sammen med magert kjøtt fra kotelettkammen. Midtribba trenger litt lenger steketid enn tynnribbe.  Les mer

  • Moreller

    Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper; søtkirsebær (moreller) og surkirsebær (kirsebær). Vi har gule, gulrøde, mørk røde eller nesten svarte moreller. De mørke variantene har noe fastere fruktkjøtt enn de lyse. Moreller har en god og søt smak, og spises mest naturell.  Les mer

  • Morkel

    Morkel har hatt som ser ut som en svamp og en kort tykk og hul stamme. Det finnes rundmorkel og spissmorkel som har navnet etter fasongen på hatten. Morkler har en mild nøtteaktig smak og en karakteristisk lukt av skog.  Les mer

  • Morrpølse

    Morr, mør eller mårpølse er den gode norske "urpølsa". Den finnes i utallige varianter og består av hakket kjøtt, spekk, salt og krydder. Hva slags kjøtt som brukes varierer stort.  Les mer

  • Multer

    Multer vokser vilt i myrområdene på den nordlige halvkule. De er gulorange i fargen og minner noe om bringebær i form. Bærene er meget saftige og smaken er karakteristisk og meget aromatisk.  Les mer

  • Mynte

    Mynte finnes i mange varianter og kjennetegnes på sin karakteristiske aromatiske duft. Det er bladene som brukes som krydder, og er godt til lammekjøtt og fiskeretter, grønnsaksretter og i kryddersmør.  Les mer

  • Mørbrad av storfe

    Øverst på låret sitter mørbraden som er den møreste biffen på låret. Det er like magert som ytrefileten og inneholder bare 2,3% fett.  Les mer