Råvareleksikon J


  • Jackfrukt

    Jackfrukt kommer opprinnelig fra India hvor den i dag har stor betydning og er som basismat å regne. Frukten kan bli opptil 50 kg tung, men i handelen veier den fra 2 til 10 kg. En moden jackfrukt er myk og saftig med en sursøt og meget karakteristisk smak.  Les mer

  • Jalapeño

    Den er fra lys grønn til mørk grønn og er medium sterk. Lengde ca. 5 cm. Jalapeño har tykt fruktkjøtt og en vegetabilsk smak.  Les mer

  • Jarlsberg

    Har en karakteristisk smak som skyldes en spesiell syrekultur. Smaken er fyldig, litt søtlig og nøtteaktig. Brukes til ostebord, som pålegg, i salater og varme retter.  Les mer

  • Jicama

    Jicama er en lys gul rotknoll på størrelse med kålrot. Den er rund og noe flattrykt i fasongen og kalles også meksikansk potet. Skallet er tynt og brunt og fruktkjøttet hvitt, sprøtt og saftig. Smaken er søt og nøtteaktig.  Les mer

  • Johannesbrød

    Kommer fra østre delen av Middelhavsområdet. Frukten er en 15-25 cm lang belgfrukt, og beslektet med bønner, erter og tamarind. Den høstes etter at den er blitt brun, tørr og ganske hard. Inne i de lange og uregelmessige belgene er det mange frø eller kjerner. Smaken er søt.  Les mer

  • Jordbær

    Jordbær har vært kjent som ville markjordbær i Europa siden romertiden, men kommersiell dyrking begynte på begynnelsen av 1800-tallet. Egentlig er jordbæret en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter.  Les mer

  • Jordskokk

    Jordskokk kommer opprinnelig fra Nord-Amerika. Den er en liten rotknoll som er hardfør og lett å dyrke. Den er knudret og noe uregelmessig i fasongen, ligner litt på ingefær. Den har et tynt skall som varierer fra gult til rødfiolett. Det sprø og saftige fruktkjøttet er hvitt eller lys gult og har en søt og delikat smak.  Les mer

  • Juleskinke

    Lettsaltet skinke fra svin. Den finnes i mange varianter. Røkt eller urøkt, kokt eller ukokt, med eller uten svor, med eller uten ben.  Les mer