Råvareleksikon G


  • Galangarot

    Galangarot kalles også for Laos og kommer fra Sørøst-Asia. Rotstammen er ca 1 meter lang og har små spisser eller utvekster. De nye skuddene er lys rosa i fargen. Om man knekker roten over kjenner man straks dens friske duft. Brukes som ferskt krydder.  Les mer

  • Galiamelon

    Galiamelon kommer fra Israel. Den er ganske liten, 10-15 cm i diameter, rund i formen, med en gulgrønn til oransje farge på skallet. Minner om Ogenmelon, men fruktjøttet har en noe fastere konsistens. Skallet er nettmønstret og fruktkjøttet lys grønt. Smaken mild og deilig.  Les mer

  • Gamalost

    Gamalost er laget av skummet, syrnet melk og modnet ved hjelp av muggarten Mucor Mucedo. Osten har en jevn overgang fra gulbrun farge i ytterparti til lysegul i kjernen. Fargen blir mørkere jo lenger den lagres. Konsistensen blir hardere og sprøere ved modning. Fettinnhold 1 - 3%.Bruksområde: På grovt eller fint brød med smør, rømme, gjerne med frisk frukt til.  Les mer

  • Gomme

    Er en halvfast brunost med lett skjærbar konsistens uten å være direkte smørbar. Den er litt grov og ostekornene er merkbare. Smaken er rund og søt mysesmak med tydelig kryddersmak av kardemomme og kanel.  Les mer

  • Granateple

    Granateple er hard og blank med en rusten rødbrun farge. Størrelse som et eple eller appelsin. Det er en mengde kjerner inne i frukten som er omsluttet av rødt saftig fruktkjøtt med konsistens nærmest som gelé. Det er disse kjernene man spiser. Søt og syrlig på smak.  Les mer

  • Grapefrukt

    Grapefrukt er en ung sitrusfrukt som først ble oppdaget i Puerto Rico i 1750. Grapefrukt har en frisk, syrlig smak med en bitter nyanse. De rosa og røde variantene er noe mildere enn de hvite.  Les mer

  • Gresskar

    Gresskar har sin opprinnelse i Amerika og finnes i mange forskjellige varianter, farger og størrelser. De har et tykt, hardt skall som kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gul til oransje, fast og søtt.  Les mer

  • Gressløk

    Gressløk er en velkjent krydderurt som har lukt og smak som vanlig løk. Den er god til bl.a. eggretter og potetretter  Les mer

  • Grillbein

    Er svineribbe skåret i tykke skiver (ca. 2 cm tykke). Kan med fordel forkokes i lettsaltet vann ca. 1 time før de krydres og grilles. De kan også kjøpes fredigkrydret, men smaker også godt med grillsaus.  Les mer

  • Grillpølse

    Lages av svine-og storfekjøtt, og krydres med muskatnøtt og pepper. Grillpølsen skiller seg fra alle andre pølser med at den er skinnfri.  Les mer

  • Grisehode

    Sylte hører absolutt julen til, og den beste sylta lager du av kjøtt fra hodet. Et halvt hode og en skive svinebog i tillegg er nok til en fin sylte.  Les mer

  • Grytekjøtt med bein av lam

    Det sitter mye smak i fett og bein. Kjøttet trenger litt lengre tilberedningstid, så har du tid til å vente, blir det mørt, saftig og smakfullt.  Les mer

  • Gräddost

    Er en halvfast, modnet fløteost med rund, mild og god smak. Osten har en pipet hullsetting. Den er myk og bør skjæres med kniv.  Les mer

  • Grønn pepper

    Grønn pepper kommer opprinnelig fra Asia. Pepperkornene sitter sammen i store aks, og hvert korn er egentlig en liten rund frukt. De er grønne når de er umodne, og går over til å bli hvite eller sorte. Sort pepper er tørkede modne pepperkorn.  Les mer

  • Grønn tomat

    Grønn tomat er forholdvis små, men noe større enn cherrytomaten. Brukes mest til sylting.  Les mer

  • Grønnkål

    Grønnkål er en kålart og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til, men er spesiell da den ikke danner et fast hode. Grønnkål har krusete mørk grønne blader og er saftig og sprø. Den har en kraftig kålsmak som blir litt mildere om den blir utsatt for frost.  Les mer

  • Guava

    Kommer opprinnelig fra de tropiske områdene av Sør-Amerika hvor den fortsatt vokser vilt. Rund, pæreformet og på størrelse med en sitron. Skallet er blankt og litt ru i overflaten og fargen varierer fra lys grønn til gul. Fruktkjøttet er hvitt, lys gult eller rosa. Når guava er moden avgir den en intens aromatisk duft, og smaken er også søt og aromatisk.  Les mer

  • Gul løk

    Kepaløk er det korrekte navnet på vanlig løk. Løken er oppbygd av blader som ligger i tette lag. Ytterst er bladene tynne og tørre, de indre bladene tykkere og saftigere. Kepaløk selges både som fersk bunteløk og som tørket løk. Gul kepaløk er den vanligste løken i Norge. Den finnes også i rød variant som er noe mildere enn den gule.  Les mer

  • Gul tomat

    Gul tomat finnes som vanlig tomat, klasetomat, plommetomat og cherrytomat. Smaken er søt og fin.  Les mer

  • Gulbete

    Gulbete er en variant bete som har samme bruksområde som rødbete. Den er noe mildere på smak enn rødbete. Gulbete dyrkes ikke i Norge. Importeres i liten målestokk.  Les mer

  • Gulrot

    Gulrot kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia. Den friske, oransje fargen kommer av fargestoffet karoten som omdannes til vitamin A i kroppen vår.  Les mer

  • Gurkemeie

    Gurkemeie stammer fra Sydøst-Asia. Det er den tykke knudrete roten som benyttes. Overflaten er hard og brun mens roten er sterkt oransje inni. Gurkemeie har en sterk duft og smak, og brukes som krydder, både frisk og tørket.  Les mer