Råvareleksikon F


  • Familiedeig

    Familiedeig inneholder like mengder med storfekjøtt og svinekjøtt. Inneholder normalt 18 % fett. Deigen er ypperlig til kjøttkaker og vanlige retter med kjøttdeig.  Les mer

  • Familieribbe

    Familieribbe er nesten det samme som midtribbe, men det meste av kotelettbenet er fjernet. Det gjør ribba flatere, lettere å steke og skjære opp.Les mer

  • Feijoa

    Feijoa kommer opprinnelig fra Sør-Amerika der den vokser vilt. Kalles også for vill guava og ananasguava. Feijoa er et avlangt bær med skiftende fasong avhengig av variant. Skallet er mørkegrønt og kan være både blankt og ruglete. Selve fruktkjøttet er gult og kremaktig. I midten noen små kjerner som også kan spises. Smaken er intens søt-syrlig og sterkt aromatisk.  Les mer

  • Feltsalat

    Feltsalat danner ikke hoder, men består av en rosett med små runde blader på en tynn stilk. Bladene er mørk grønne og saftige. Smaken er mild og god, og ikke bitter.  Les mer

  • Fenalår

    Fenalår er låret av får eller lam, som er saltet og tørket. Fenalår finnes i flere forskjellige varianter. Du kan kjøpe det som helt lår, uten ben eller ferdig oppskåret i skiver.  Les mer

  • Fenalår i skiver

    Fenalår er låret av får eller lam, som er saltet og tørket. Fenalår finnes i flere forskjellige varianter. Du kan kjøpe det ferdig oppskåret i skiver. Du kan også kjøpe hele låret eller fenalår som er utbenet.  Les mer

  • Fennikel

    Fennikel har fra tidlig av vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante. Den har kraftige bladslirer som danner en stor knoll. Knollen er hvit da den vokser under jorden. Har sterk lukt og aromatisk smak som kan minne om lakris eller anis. Fruktkjøttet er sprøtt og saftig.  Les mer

  • Fersk hvitløk

    Fersk hvitløk høstes tidligere enn hvitløken som blir tørket og har en mildere smak. Holdbarheten er noe kortere og hele løken kan spises.  Les mer

  • Fersken

    Fersken tilhører samme plantefamilie som plommer, mandler og aprikos og kommer opprinnelig fra Kina. Fruktkjøttet er enten hvitt eller gult og inneholder en stor stein i midten. Skallet er gulrødt og dunete.  Les mer

  • Fiken

    Fiken dyrkes i området rundt Middelhavet og i Brasil. Den har dråpeformet fasong og fargen på skallet varierer for de ulike sortene. Mest vanlig er lysgrønn eller rødblå. Fruktkjøttet er mykt og saftig og full av spiselige kjerner. Smaken kan beskrives som søt og syrlig med en anelse nøttesmak.  Les mer

  • Finnbiff

    Er tynne, tynne skiver av reinsdyrkjøtt. Finnbiff går også under navnet reinsdyrskav. Magert kjøtt som bør stekes halvtint for best resultat. Da blir det saftig og godt.  Les mer

  • Flatbiff

    Flatbiffen er det største biffstykket på låret. Flatbiffen inneholder kun 1,7 % fett.  Les mer

  • Flatbiff av kalv

    Er det nest møreste kjøttstykket på låret. Det er ypperlig til å helsteke, skjære i tykke biffer eller tynne schnitzler.  Les mer

  • Flatbiff av svin

    Er magert svinekjøtt fra skinka som egner seg utmerket til raske middager, som f.eks strimler til wok og skinke til biff.  Les mer

  • Flintstek

    Flintstek er store, tykke skiver av skinke med ben. Flintsteken er både saftig og smakfull. Det er viktig å snitte svoren så kjøttet ikke vrir seg under steking.Les mer

  • Fløte

    På det norske markedet finnes fløte i følgende varianter: Kremfløte, Pasteurisert fløte. Fettinnhold 38 %. til matlaging; supper, sauser etc. Vispet kremfløte til desserter, kaker, m.m. Matfløte, Ultrapasteurisert, homogenisert fløte. Fettinnhold 22 %. Matlagingsfløte, til supper og sauser. Kan ikke vispes stiv. Kaffefløte, Ultrapasteurisert og homogenisert fløte. Fettinnhold 10 %. Når pakningen er åpnet er holdbarhet som fersk fløte (4-7 dager)  Les mer

  • Frisée salat

    Frisée danner store flate og uregelmessige hoder som ofte ser litt rufsete ut. Fargen er lys grønn og i midten av hodet er bladene helt gule. Bladene er lange, smale, sterkt fliket med spisse tupper og svært sprø i konsistensen. Den har en fyldig sog aromatisk, men ganske bitter smak.  Les mer

  • Fårepølse

    Er typisk norsk! Den er laget av hakket kjøtt av får eller lam, den kan også inneholde kjøtt fra storfe, svin og geit. Det vanligste er å kjøpe den ferdig oppskåret, men den finnes også i snabb som man kan skjære opp selv.  Les mer

  • Fåresopp

    Fåresopp er viltvoksende og har en hvit, gråhvit eller gulaktig hatt som er glatt og tørr og ofte litt oppskrukket. Duften og smaken er god og mild og kjøttet fast.  Les mer

  • Fårikålkjøtt

    Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er kjøtt som passer ypperlig til fårikål. Dette kjøttet inneholder ben og litt mer fett, noe som gjør kjøttet saftig og smakfullt.  Les mer