Råvareleksikon D


  • Daddel

    Daddel er en gammel kulturplante som opprinnelig kommer fra India der den ble dyrket for over 8000 år siden. Vokser i palmer hvor de henger under bladene i store klaser. Hver klase kan ha mer enn 2000 dadler. Dadler spises både frisk og tørket, men det meste som spises i Norge er tørket.  Les mer

  • Dansk svinekam (kamstek)

    Hel svinekam er danskenes julemat. Er som oftest uten ben. Stekes som en skinkestek, men svoren kan med fordel snittes i striper istedenfor ruter.  Les mer

  • Dhudi

    Dhudi er umodne frukter av flaskegresskar som brukes som grønnsak. Den er avlang som squash men kan bli opptil en meter lang. Skallet er lys grønt og tynt, fruktkjøttet er grønnhvitt med mange små kjerner i midten. Smaken er mild.  Les mer

  • Dill

    Dill er en velkjent krydderurt i Norge. Brukes som smakstilsetning og pynt til poteter, sild, kokt og stekt fisk, gravet fisk, kryddersmør,etc. Dill har en aromatisk og fin smak.Les mer

  • Drue

    Druer kommer opprinnelig fra Asia hvor den har vært kjent i over 5000 år. I dag er druer en av de mest dyrkede fruktene i verden. Av det som høstes på verdensbasis, går bare 10% til spisedruer, 80% til vin- og brennevinsproduksjon og resten til rosiner, saft og hermetikk.  Les mer

  • Durian

    Durian kommer fra det østlige Asia og er den mest omdiskuterte tropiske frukten vi kjenner til. Den er populær blant asiater, men omstridt som handelsvare utenfor dette kontinentet pga. at den har en meget spesiell lukt og kalles derfor for stinkfrukt. Oval i fasongen med masse store pigger, høstes grønn og umoden, men endres til lys brun. Den kan bli stor og veie opp til 9 kg, mens vanligst i handelen på rundt 3 kg.  Les mer