Råvareleksikon A


  • Agurk

    Agurk kommer opprinnelig fra India. Det finnes mange typer, men den mest vanlige er slangeagurken. Den er avlang, ca. 30-35 cm., mørk grønn og rund i formen og smaken er mild og god. Kjøttet er hvitt, saftig og sprøtt.  Les mer

  • Alfalfaspirer

    Meget tynne hvite spirer med små grønne blader. Sprø konsistens og nøtteaktig smak.  Les mer

  • Anaheim, Chili

    Dette er en mild chili som finnes i en grønn og rød variant. Ca. 15 cm lang. Rød Anaheim har en mer utviklet søtsmak enn den grønne.  Les mer

  • Ananas

    Ananas er en tropisk frukt som har sin opprinnelse i Sør-Amerika og som kom til Europa med Columbus. Ananas består egentlig av over 100 individuelle bær samlet rundt en treaktig stilk som avsluttes med en bladkrone. Les mer  Les mer

  • Ancho

    Ancho er en tørket chili som er medium sterk. Den har aromaer av kaffe, likør, tobakk, svisker, rosiner og litt bark. Den er den søteste av tørket chili. I frisk variant heter den Poblano.  Les mer

  • Appelsin

    Appelsin kommer opprinnelig fra Kina. Navnet kommer fra tyske Apfelsine som betyr kinesisk eple. Appelsin deles gjerne inn i to hovedgrupper; blond og blod. Blonde appelsiner har gult fruktkjøtt og blodappelsiner mer eller mindre rødt fruktkjøtt.  Les mer

  • Aprikos

    Aprikos er en av de eldste fruktene vi kjenner til og kommer fra Kina. Dyrkes nå også i Syd-Europa. Ligner mye i størrelse og form på en plomme og tilhører botanisk plommefamilien. Skallet er loddent med en oransje eller mørkgul farge. Smaken er svakt syrlig.  Les mer

  • Aromasopp

    Aromasopp er en sjampinjongvariant og kalles også for brun sjampinjong. Fargen kan variere fra lys brun til helt mørk brun. Smaken og duften er sterkere og mer markert enn hos vanlig sjampinjong. Fast og fin konsistens.  Les mer

  • Artiskokk

    Artiskokk er egentlig blomsterknoppen til en tistellignende plante, og det er de store uutsprungne grønne eller fiolette blomsterhodene som brukes som grønnsak.  Les mer

  • Asparges, grønn

    Grønn asparges er ikke tildekket og vokser frem over jorden i sollys. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land.  Les mer

  • Asparges, hvit

    Hvit asparges dyrkes beskyttet og tildekket med jord i hele vekstperioden og høstes når spissen kommer opp til overflaten. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land.  Les mer

  • Aspargesbønner

    Aspargesbønner har små, runde og kjøttfulle skolmer som brukes hele. I Norge er det ofte størrelsen på skolmene som avgjør om de kalles brekkbønner eller aspargesbønner.  Les mer

  • Aubergine

    Aubergine kom fra Asia til Europa på 1600-tallet. Den er avlang eller eggformet, men finnes også i rund variant. Blir også kalt eggplante. Fargen på skallet er vanligvis sort eller mørk fiolett, men finnes også i hvit, rød, lilla og gul.  Les mer

  • Avokado

    Avokado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika. Den er pæreformet i fasong med grønt eller sort skall og finnes i forskjellige varianter. Skallet er glatt eller knudret og fruktkjøttet har en lys grønn eller gulhvit farge. Smaken er mild, nøtteaktig og behagelig. Les mer