skip navigation
matprat logo
Grill, oversiktsbilde

Grunnkurs i grilling

Negative opplevelser med grill kan forebygges ved hjelp av noen gode tips og råd. Grillingen blir både enklere, sikrere og morsommere om du har riktig utstyr.

Negative opplevelser med grill kan forebygges ved hjelp av noen gode tips og råd. Grillingen blir både enklere, sikrere og morsommere om du har riktig utstyr. Det handler ikke om store kostbare ting, bare noen praktiske hjelpemidler. Her kan du lære knepene og få en rask oversikt over det viktigste grillutstyret.

Grillkull
Forskjellen på grillkull og briketter er at brikettene brenner lengre, mens kull kan gi noe høyere varme. Det er viktig at kullene oppbevares tørt. Ellers vil de være vanskelige å få fyr på dem og de gir dårlig varme.

Tennpipe eller luftlighter                                                                                                              Bruker du en tennpipe eller luftlighter, så har du grillklart kull eller briketter i løpet av 10-15 minutter uten bruk av tennvæske. Det er mye raskere, og uten smak og lukt av tennvæske. Bruker du tennvæske, så la det trekke inn i ca. 10 minutter før du tenner grillen. La kullet eller brikettene få et hvitt askelag på utsiden før du starter grillingen. Det tar ca. 20 minutter. Tennvæske må ALDRI sprutes direkte på flammer. 

Gass                                                                                                                                                        Har du gassgrill, så pass på å ha nok gass på beholderen før du starter grillingen. Gassgrill tennes alltid med lokket oppe. Erfarne grillere har ofte en ny flaske stående i boden klar til bruk.

Når legger man maten på grillen?                                                                                               Grillen skal være skikkelig varm før du setter i gang. Gassgrill er varm etter ca. 5 minutter, mens griller med kull/briketter bruker litt lenger tid på å bli varm. Du kan se at grillen er varm nok ved å se på kullet/brikettene. Disse skal være dekket av hvit aske. Først da er grillen varm nok.

Flammer i grillen                                                                                                                                 Når kjøtt eller annen mat grilles vil kjøttsaft og smeltet fett dryppe ned på kullet/brikettene eller på brennerne i gassgrillen. Det gjør at det flammer opp. Legg kjøttet til side, slik at det ikke blir brent. La fettet brenne opp og flammene slukke, og fortsett deretter grillingen. Ikke slukk flammene med vann, fordi når vannet har fordampet vil fettet begynne å brenne igjen. 

Grillklyper
Grillklyper er en nødvendighet. Unngå å bruke gafler til å snu kjøttet, fordi kjøttsaften kan sive ut når man stikker i kjøttet. Det finnes et godt utvalg av grillklyper i metall og tre. Vær klar over at metallhåndtak kan bli svært varme.

Grillpensel
Grillpensel er grei å ha for hånden. Ofte er det lurt å pensle kjøttet underveis, både for å gi god smak og for å smøre kjøttet slik at det ikke sitter fast på risten.

Grillspyd
Grillspyd kommer man ikke utenom i løpet av sesongen. Husk at grillspyd med håndtak av metall blir varme. Grillspyd i tre bør bløtlegges en halvtimes tid før bruk, ellers kan de lett begynne å brenne.

Stålbørste og grillrist                                                                                                                           Det skal ikke lages mat på en grillrist som er full av rester. Disse kan dessuten begynne å brenne, slik at maten blir svartbrent istedetfor grillet. Grillen bør derfor alltid rengjøres etter bruk. Gjør det med en gang, når grillen er varm, da løsner matrestene enklest. Børstene har ofte en metallskrape til å fjerne fastbrente rester, og er effektiv til rengjøring av grillen. Grillristen kan du gjerne pensle med olje, slik at maten ikke brenner seg fast. Dette gjør du lettest med en grillpensel med langt skaft. Eller så kan du pensle selve grillmaten med olje for å unngå at den brenner seg fast! 

Transjeringssett
Griller du store stykker som stek eller filet er det godt å ha skikkelig redskap for hånden. En god, skarp kniv hjelper deg godt på vei med oppdelingen.

Grillvotter/grytekluter
Grillvotter eller grytekluter er et ''must'' ved grilling! Både grillen og det som ligger på grillen blir svært varmt og det er fort gjort å brenne seg. De er greie å bruke ved snuing/flytting av kjøttstykker på grillen - og ikke minst når man bruker grillspyd av metall, eller skal flytte på grillristen.

Steketermometer
Steketermometer trenger du når du griller store stykker. Uten er det vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt. Stikk alltid termometeret dypt inn i den tykkeste delen av kjøttet, men ikke mot et ben.

Burger-rist
Ofte kan burgerne feste seg til grillristen, slik at de går i stykker når man skal snu dem. Denne risten, som ofte rommer fire burgere, kan pensles med litt olje så er problemet løst. Burgerne holdes sammen av risten og gjør det enkelt å grille på begge sider.

Annet nyttig utstyr

Grillentusiastene har ofte engangshansker, tørkepapir og våtservietter som en del av utstyret. Flere skjæreplater til rå og grillet mat, forskjellige kniver og aluminiumsfolie.                                                                                                        

Det handler ikke om store kostbare ting, bare noen praktiske hjelpemidler. Her kan du lære knepene og få en rask oversikt over det viktigste grillutstyret.

Grillkull

Forskjellen på grillkull og briketter er at brikettene brenner lengre, mens kull kan gi noe høyere varme. Det er viktig at kullene oppbevares tørt. Ellers vil de være vanskelige å få fyr på dem og de gir dårlig varme.

Tennpipe eller luftlighter

Bruker du en tennpipe eller luftlighter, så har du grillklart kull eller briketter i løpet av 10-15 minutter uten bruk av tennvæske. Det er mye raskere, og uten smak og lukt av tennvæske. Bruker du tennvæske, så la det trekke inn i ca. 10 minutter før du tenner grillen. La kullet eller brikettene få et hvitt askelag på utsiden før du starter grillingen. Det tar ca. 20 minutter. Tennvæske må ALDRI sprutes direkte på flammer. 

Gass

Har du gassgrill, så pass på å ha nok gass på beholderen før du starter grillingen. Gassgrill tennes alltid med lokket oppe. Erfarne grillere har ofte en ny flaske stående i boden klar til bruk.

Når legger man maten på grillen?

Grillen skal være skikkelig varm før du setter i gang. Gassgrill er varm etter ca. 5 minutter, mens griller med kull/briketter bruker litt lenger tid på å bli varm. Du kan se at grillen er varm nok ved å se på kullet/brikettene. Disse skal være dekket av hvit aske. Først da er grillen varm nok.

Flammer i grillen

Når kjøtt eller annen mat grilles vil kjøttsaft og smeltet fett dryppe ned på kullet/brikettene eller på brennerne i gassgrillen. Det gjør at det flammer opp. Legg kjøttet til side, slik at det ikke blir brent. La fettet brenne opp og flammene slukke, og fortsett deretter grillingen. Ikke slukk flammene med vann, fordi når vannet har fordampet vil fettet begynne å brenne igjen. 

Grillklyper

Grillklyper er en nødvendighet. Unngå å bruke gafler til å snu kjøttet, fordi kjøttsaften kan sive ut når man stikker i kjøttet. Det finnes et godt utvalg av grillklyper i metall og tre. Vær klar over at metallhåndtak kan bli svært varme.

Grillpensel

Grillpensel er grei å ha for hånden. Ofte er det lurt å pensle kjøttet underveis, både for å gi god smak og for å smøre kjøttet slik at det ikke sitter fast på risten.

Grillspyd

Grillspyd kommer man ikke utenom i løpet av sesongen. Husk at grillspyd med håndtak av metall blir varme. Grillspyd i tre bør bløtlegges en halvtimes tid før bruk, ellers kan de lett begynne å brenne.

Stålbørste og grillrist

Det skal ikke lages mat på en grillrist som er full av rester. Disse kan dessuten begynne å brenne, slik at maten blir svartbrent istedetfor grillet. Grillen bør derfor alltid rengjøres etter bruk. Gjør det med en gang, når grillen er varm, da løsner matrestene enklest. Børstene har ofte en metallskrape til å fjerne fastbrente rester, og er effektiv til rengjøring av grillen.

Grillristen kan du gjerne pensle med olje, slik at maten ikke brenner seg fast. Dette gjør du lettest med en grillpensel med langt skaft. Eller så kan du pensle selve grillmaten med olje for å unngå at den brenner seg fast!

Transjeringssett

Griller du store stykker som stek eller filet er det godt å ha skikkelig redskap for hånden. En god, skarp kniv hjelper deg godt på vei med oppdelingen.

Grillvotter/grytekluter

Grillvotter eller grytekluter er et ''must'' ved grilling! Både grillen og det som ligger på grillen blir svært varmt og det er fort gjort å brenne seg. De er greie å bruke ved snuing/flytting av kjøttstykker på grillen - og ikke minst når man bruker grillspyd av metall, eller skal flytte på grillristen.

Steketermometer

Steketermometer trenger du når du griller store stykker. Uten er det vanskelig å vite når kjøttet er ferdig stekt. Stikk alltid termometeret dypt inn i den tykkeste delen av kjøttet, men ikke mot et ben.

Burger-rist

Ofte kan burgerne feste seg til grillristen, slik at de går i stykker når man skal snu dem. Denne risten, som ofte rommer fire burgere, kan pensles med litt olje så er problemet løst. Burgerne holdes sammen av risten og gjør det enkelt å grille på begge sider.

Annet nyttig utstyr

Grillentusiastene har ofte engangshansker, tørkepapir og våtservietter som en del av utstyret. Flere skjæreplater til rå og grillet mat, forskjellige kniver og aluminiumsfolie.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:1.0.58.1, server:MP-PRD-WEB01 27.02.2017 14:39:11