skip navigation
matprat logo
Kjøleskap 2

Hvor i kjøleskapet bør maten stå?

Vet du hvor i kjøleskapet de ulike matvarene bør stå? Ved å plassere maten riktig, holder den seg bedre. Her er noen tips til hvordan du bør organisere kjøleskapet ditt.

Riktig oppbevaring av matvarer sikrer mattryggheten fordi matvarene holder seg friske lenger. Matvarenes holdbarhetsdato baserer seg på riktig temperatur i uåpnet forpakning. Temperaturen i kjøleskapet bør alltid være 4 ºC eller lavere. Et fullt kjøleskap gir mindre gjennomstrømming av luft, og temperaturen kan lett bli for høy. Legg gjerne et termometer godt synlig i kjøleskapet for å holde et øye med temperaturen. Ideellt sett bør man holde kjøleskapsdøra åpen så kort som mulig. Blir det mange besøk i kjøleskapet, og døren holdes lenge åpen, så stiger temperaturen i kjøleskapet raskt.

Faste plasser i kjøleskapet gir god orden og oversikt over hva man har i kjøleskapet til enhver tid. På denne måten reduserer vi mengden matavfall, og det er mer miljøvennlig og økonomisk. Det er derfor mange motiver for å sette matvarene på riktig plass i kjøleskapet.

Øverst i kjøleskapet

Øverst i kjøleskapet er det ikke så kaldt, og der bør man plassere ferdig kokte og stekte retter eller mat som ikke trenger tilberedning, for eksempel kjøttpålegg og andre typer pålegg. Egg i kartong kan også oppbevares her.

Åpnede pakker med kjøttpålegg dekkes til med folie eller plast. I julehøytiden kan man gjerne oppbevare hjemmelaget julepålegg i en svak saltlake, også kalt oppbevaringslake.

Midt i og nederst i kjøleskapet

Under topphyllen bør man plassere rå fisk, og deretter kjøtt, fugl, kjøttdeig og farse, slik at for eksempel kylling og kjøttdeig settes nederst i kjøleskapet hvor det er kaldest. Oppbevar kjøttet så lenge som mulig i originalemballasjen, og sørg for at kjøttet settes raskt i kjøleskap etter turen i butikken. Unngå lang kjøretur i varm bil.

Det kaldeste stedet i kjøleskapet er helt nederst og innerst mot den bakre veggen. Dette er den beste plassen for uåpnede melkekartonger og kremfløte.

Grønnsakskuffen

Aller nederst i egne grønnsaksskuffer legger man frukt, grønnsaker og salat. Modne og umodne frukter holdes hver for seg. Tomater, plommer og epler produserer stoffet etylen bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker fordi den fremskynder modningsprosessen. Denne egenskapen kan man også utnytte positivt. Har du en umoden avokado, så legg den sammen med et par epler i en pose og legg det på kjøkkenbenken. Da vil avokadoen modne fort. Dyrker du egne tomater på sommeren kan du også modne grønne tomater ved å legge dem i et fat sammen med epler.

I kjøleskapsdøra

Åpnede melkekartonger kan godt stå i døra, slik at de er enkle å få tak i. Her kan man også plassere produkter som har lang holdbarhet slik som for eksempel ketsjup, sennep og dressinger. Egg fra en åpnet kartong kan godt oppbevares på egen plass i kjøleskapsdøra, men pass på å bruke opp alle eggene før du fyller på med egg fra en ny kartong. På den måten sikrer du at det ikke ligger igjen gamle egg. Pass på at eggene ikke ligger i nærheten av andre smakssterke matvarer. Eggene tar nemlig lett til seg andre smaker.

Ikke i kjøleskapet

Enkelte matvarer har bedre av å oppbevares utenfor kjøleskapets kalde atmosfære. Brød og bakervarer er blant disse. I kjøleskapet vil aldringsprosessen på bakevarene gå raskere enn om de oppbevares på kjøkkenbenken, og de blir tørre og harde. Unntaket er på svært varme sommerdager, hvor brødet kan mugne i romtemperatur.

Bananer bør heller ikke ligge i kjøleskap. Da blir de fort brune og misfarget.

Når romtemperatur er best

En rekke matvarer har godt av noen dagers oppbevaring i romtemperatur. Dette gjelder særlig for egg fordi alle eggets egenskaper utnyttes bedre når egget er romtemperert. Blant annet er det mindre sjanse for at et romtemperert egg sprekker under koking. Dessuten blir det høyere volum når man pisker eggedosis, eggehviten henger ikke så fast til eggeskallet og det er enklere å skille plomme og hvite.

Tomater kan gjerne oppbevares noen dager i romtemperatur. Da får de en mer intens smak. Langtidsoppbevaring bør likevel være i kjøleskap. Det samme gjelder for agurk.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:1.0.17.1, server:MP-PRD-WEB02 26.10.2016 13:19:25