skip navigation
matprat logo
Pinnekjøtt med kålrotstappe

Selvlaget pinnekjøtt til jul

Pinnekjøtt eller saueribbe, fåreribbe eller bare ribbe. Kjært barn har mange navn, alt etter hvor i landet man kommer fra. Pinnekjøtt er heldigvis ikke kun en godt bevart skatt for vestlendinger, men spises i julehøytiden over hele landet.

Den gamle konserveringsmåten med salting gjør ikke bare kjøttet holdbart, men gir en modning som utvikler en helt unik smak, aroma og konsistens. Skal du rekke å få pinnekjøttet ferdig til jul, er begynnelsen av november tiden for å sette i gang.

Hjemmelaget pinnekjøtt

Når man skal lage pinnekjøtt hjemme, må man først skaffe pinnesiden. Denne kan bestilles i en slakterbutikk eller på et supermarked med ferskvareprofil. Husk å bestille kjøttet noen dager før du starter saltingen. Pinnesiden bør renskjæres for evt. blodig kjøtt og fett. Bruk gjerne baksiden av en teskje til å skrape ut ryggmargen.        

Tørrsalting

1 ribbeside med kam (pinnekjøttråstoff)
2 kg salt, grovt, fint eller blandet.  

Slik gjør du                                                                               

Salting av pinnekjøtt.
  1. Rens og klargjør siden til salting. Gni saltet godt inn på hele siden og pass ekstra godt på at det fester på enden av kammen, nakken og der ryggmargen var.
  2. Hell salt i et stort kar eller trau og legg i den godt saltede siden med “buen” opp. Strø salt over så ribben dekkes. Sett kjølig (+ 8-12 °C) i tre dager. Snu ribbesiden en gang per dag. Ta opp ribben, skyll av saltet og tørk godt med papirhåndkle.
  3. Heng ribben til tørking og modning på et luftig og helst kjølig sted i 6-8 uker. Lag et hull med en kniv, tre inn hyssing og knyt en løkke så den henger godt. Den første uken vil det dryppe litt fra kjøttet, så sett gjerne noe under som samler opp fuktigheten. Pass på at det ikke er insekter der pinnekjøttet henger. Ta en sjekk minst annen hver dag for å kontrollere at kjøttet spekes og at det ikke er uønskede insekter eller annet på kjøttet.   
Tørking av pinnekjøtt.

På mindre sider er pinnekjøttet ferdig etter 6 uker, mens store sider kan trenge opp mot 8 uker. Kjøttet på kammen skal være hardt og mørkt når man klemmer på det.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:1.0.17.1, server:MP-PRD-WEB04 26.10.2016 00:40:00