Brasiliansk bønnegryte

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Feijoada regnes av mange som nasjonalretten i Brasil, der den opprinnelig ble laget av slavene. De brukte det de fikk, som hale og øre av grisen, men vi holder oss til mer fristende stykker kjøtt som svineknoke, bacon og kyllinglår.

Ingredienser

  • 700 g tørkede svarte bønner
  • 1 stk fersk eller lettsaltet svineknoke
  • 450 g lettsaltet sideflesk eller bacon
  • 3 stk laurbærblad
  • 1 dl olje
  • 2 stk finhakket løk
  • 5 båt finhakket hvitløk
  • 2 stilk finhakket selleri
  • 1 stk finhakket grønn paprika
  • 2 boks grovhakkede hermetiske tomater
  • 112 ts malt spisskummen
  • 12 ts malt muskat
  • 1 ts kajennepepper
  • 450 g kylling lårfilet
  • 450 g chorizopølse (rå)
  • 1 dl hakket bladpersille
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

  1. Legg tørkede bønner i rikelig med vann natten over.
  2. Hell av bløtleggingsvannet på bønnene og ha dem over i en kjele. Tilsett vann til det står en cm over bønnene. Kok opp og legg i svineknoke, sideflesk eller bacon og laurbærblad. Sett på lokk og la det småkoke til kjøttet løsner fra knoken, ca. 2 timer. Hell på mer vann om nødvendig.
  3. Ta ut kjøttet og legg det til side. 
  4. Varm en stekepanne og tilsett oljen. Fres løk, hvitløk, selleri og paprika til det er mykt og blankt. Tilsett spisskummen, muskat og kajennepepper og fres et minutt. Hell 2-3 dl av de kokte bønnene over i løkblandingen, og mos det med en sleiv. Denne blandingen vil jevne gryta.
  5. Bland løkblandingen inn i bønnene sammen med hermetiske tomater, og kok opp. Skjær opp det kokte kjøttet og ha det i gryta sammen med kyllingkjøtt, chorizo og persille. La det hele koke i ti minutter og smak til med salt og kvernet pepper.
Server gjerne med ris kokt med finhakket løk og hvitløk, appelsiner i skiver, salatblader og chilisaus (f.eks tabasco).
Dette er en gryte som må planlegges litt, siden bønnene må bløtlegges over natten, men den er vel verd å vente på – smakfull, mørk og mektig.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.