Skinkestek med appelsinkokte gulrøtter

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Lager du skinkestek med appelsinkokte gulrøtter får du sprø svor, saftig kjøtt og smakfullt tilbehør på en og samme gang. Det er ord som gir de fleste vann i munnen.

Ingredienser

8
Porsjoner
  • 2 kg skinkestek med svor
  • 4 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 dl kokende vann

  • 10 stk gulrot
  • 8 dl ferskpresset appelsinjuice /-saft
  • skall av 14 stk appelsin (kun det oransje)
  • 1 stk stjerneanis
  • 4 stk hel nellik
  • 1 ts fersk revet ingefær
  • 50 g smør
  • 2 ss finhakket bladpersille

Slik gjør du

1. Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv og rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper og legg den i en ildfast form.

Syns du det er vanskelig å rute svoren, kan steken dampes først og rutes etter damping.

2. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell på kokende vann i formen, dekk til med aluminiumfolie og sett formen inn i forvarmet ovn på 230 °C. Damp steken i ca. 45 minutter.

3. Ta av folien, skru temperaturen ned til 175 °C og stek videre. Steken er medium pluss når steketermometeret viser 68 °C og gjennomstekt på 74 °C. Dette tar 1,5 - 2 timer avhengig av stekens størrelse. La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.

Bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor mot slutten av steketiden. Følg godt med, dette går raskt.

4. Skrell gulrøtter. Del dem i to på langs, del deretter hver halve gulrot i tre på langs. Store gulrøtter kan eventuelt deles i staver. Ha gulrøtter over i en kasserolle, tilsett ferskpresset appelsinjuice/-saft og kok gulrøttene møre i appelsinsaften. Tilsett appelsinskall, stjerneanis, nellik og ingefær.

5. Løft opp gulrøttene, ta ut appelsinskallet og kok juicen/saften inn til halv mengde.  Visp inn smør, og ha i finhakket persille. Vend gulrøttene i sausen før servering.

Server saftig skinkestek med appelsinkokte gulrøtter, smørsaus og kokte poteter.  

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.