Kalvestek i gryte

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Kalvestek med fløtesaus, fornem mat for både bestemor og barnebarn. Den gode gamle jerngryta, eller den moderne titangryta med glasslokk, gir minst like godt resultat. Her blir alle godsmakene fra steken tatt vare på i form av en deilig stekesjy, som er grunnlaget for fløtesausen. 

Ingredienser

  • 115 kg kalvestek
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør
  • 2 ss urtekrydder f. eks basilikum
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl vann

Saus:

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • ca. 4 dl kjøttkraft
  • 12 ts pepper
  • 12 ts salt

Helstekte poteter:

  • 10 stk potet
  • 2 ss olje
  • 12 potte frisk timian
  • 3 båt hvitløk
  • 100 g meierismør
  • 2 ts salt

  • 400 g grønn frisk asparges
  • 112 ts salt

Slik gjør du

  1. Gni steken med salt og pepper, og brun den raskt i smør i gryta. Sett i steketermometer. Slå på vann og fløte, og la den trekke på kokepunktet i ca. 1 1/2 time til steketermometeret viser 65 ºC. Ta den opp og la den hvile i ca. 15 minutter.
  2. Vask potetene godt. Behold skallet på og legg dem i en smurt ildfast form. Legg kvister av timian og finhakket hvitløk over potetene. Strø på salt. Skjær smør med en ostehøvel og legg skivene over potetene. Strø på salt. Sett potetene inn i stekeovnen på  200 °C i ca. 45 minutter, til potetene er møre. 
  3. Sil stekkraften. Smelt smør i en kjele rør inn hvetemel til du får en glatt jevning. Hell i kraften, og rør godt mens den koker opp og tykner. La sausen koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
  4. Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen, ta bort den nederste delen av stilken som er treen. Kok aspargesen ca. 5 minutter.

Server steken med asparges og helstekte poteter.

Hvis du ikke har stekeovn kan du fint steke potetene i en gryte med lokk. Ha smør eller olje i gryta og surr potetene godt på middels varme. Skru ned temperaturen litt og legg på lokk. Snu potetene innimellom til potetene er møre. Smak til med salt før servering.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.