Fårikålens Festdag

Den siste torsdagen i september, hvert år, feires Fårikålens Festdag! Da spises det fårikål over hele landet, også av mange nordmenn i utlandet. Du er vel ikke i tvil om hva du skal ha til middag denne dagen vel...?

Helt siden begynnelsen av 1970-tallet har fårikålen hatt tittelen Norges Nasjonalrett nummer 1. I 1998 fikk endelig denne tradisjonsrike, rotnorske retten sin egen festdag. Høsten står i lammekjøttets tegn, og siste torsdag i september, hvert år, feires Fårikålens Festdag over hele kongeriket!

Fårikål er både husmannskost og festmat, og smaker kanskje enda bedre dagen etter at den er laget. Og en ting er sikkert: fårikål er verdens beste grunn til å samle både store og små til høstens etegilde rundt den dampende gryta! 

Slik lager du Fårikål


Ingredienser (4. porsjoner) 

  • 1.5 kg fårikålkjøtt
  • 1.5 kg hodekål
  • 4 ts hel pepper
  • 2 ts salt
  • 3 dl vann

Slik gjør du:

  1. Del hodekålen i båter.
  2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)  
  3. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2 timer.

Server fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter og gjerne litt flatbrød til.

Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.

 

Nasjonalretten fårikål fortjener å bli feiret skikkelig. Og selvfølgelig har fårikål en egen nettside. Ta deg en tur innom www.farikal.no og les om fårikålens historie. Her finner du også sanger, dikt og annet moro til den store fårikålfesten.

God feiring!

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.