Lammerull

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Lammerull er enklere å lage enn du tror. En lammeside, litt ekstra kjøtt og godt med krydder så er du i gang. Når du først er i farta, så lag flere. Flott som julegave med personlig preg.

Ingredienser

  • 1 stk rulleskinn av lam
  • 112 kg kjøtt fra lammebog
  • 12 ts pepper
  • 12 ts malt ingefær
  • 112 ss salt
  • 1 ts sukker
  • 212 ts gelatinpulver

Slik gjør du

Du trenger: Rulleskinn av lam, kjøtt fra lammebog, malt ingefær, gelatinpulver, salt, pepper, sukker, rulleklede, tannstikkere (uten smak), en stor nål og hyssing.

1. Fjern eventuelt ben fra siden. Skjœr lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt).

2. Det du skjærer fra kan legges i rullen sammen med oppskåret kjøtt fra bog. Kjøttet skal være i strimler, ca. 1x1 cm tykke. Bland krydder, salt, sukker og gelatin og dryss over kjøttet.

3. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l.

4. Sy rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong.

 

Legg rullen i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.

5. Pakk rullen i et rulleklede (f. eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd.

6. Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 90° C i omtrent 1 1/2 time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen). La den ferdige rullen hvile i 10-15 minutter.

7. Legg rullen til press i ca. 1 døgn. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca. 6 kg).

Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet (10 dager). Skal rullen fryses, bør den fryses rå. Lammerull kan du også lage med andre smaker f.eks. purre eller lime. Strø over finhakket purre (ca. 100g) sammen med krydderet. Eller kryst over saften av 1 lime.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.