Spiselige gaver

Hjemmelagde gaver er alltid en suksess, både å gi og få.  Å gi bort en gave man har laget selv viser kjærlighet og omtanke. Og når den attpåtil smaker godt stiger verdien ytterligere.

Selv om vi kan ha de beste forsetter om å være mer nøkterne i år enn i fjor og senke både utgifts-, stress- og ambisjonsnivå, er det lett å la seg rive med. Det blir liksom ikke ordentlig jul uten at vi har gjort alle de “riktige” tingene: vaske huset, bake kaker, pynte og stelle, spise og kose seg – alt på en gang! Gaver skal kjøpes og pakkes, og hvert eneste år dukker de samme spørsmålene opp: Hva er den mest populære gaven i år? Og hva skal vi gi til onkel Arne som har alt?

Om du vil være topptrendy i år, så gir du bort noe som er hjemmelaget, og aller helst noe som kan spises. Et stykke hjemmelaget sylte, en koselig kakeboks fylt med smultringer, en italiensk panettone pakket i en gammel linhåndduk, en lekker form fylt med deilig paté eller en flaske gyllengul eggelikør. Eller kanskje den som fortjener det mest får litt av alt i en liten kurv, supplert med en god ost eller en flaske vin? Eksklusivt, morsomt å gi og garantert mottatt med glede!

Å lage egne gourmet-julegaver behøver ikke være så veldig krevende. Inviter noen gode venner, spleis på ingrediensene og gjør kjøkkenet om til juleverksted for en dag! Når man først skal lage noe, krever det ikke så mye ekstra å lage dobbelt porsjon. Slik blir det nok både til eget forbruk og til gaver.

Spiselige gaver kan være både søte og salte. Her har vi samlet et knippe oppskrifter som passer godt som gaver.

Tips: 

  • Velg gode og gjennomprøvde oppskrifter, og sørg for å ha alle ingrediensene og nødvendige hjelpemidler på plass. Tenk også igjennom hva slags emballasje du skal bruke, og sjekk at alt er rent og tørt.
  • Mange av gavene - for eksempel kjøttpålegg og julepålegg - kan lages i god tid og fryses. Du kan også lage en lett saltlake og oppbevare pålegg i – slik holder det seg ferskt gjennom både før jul og i romjula.
  • Pateer og posteier får lengere holdbarhet om de dekkes med aspik eller smeltet smør og pakkes inn i plast eller folie. Oppbevar så kaldt som mulig uten at det fryser.
  • Når gavene skal gis bort, kan de for eksempel pyntes med cellofan og vakre bånd, en vakker kjøkkenhåndduk eller gråpapir og grov hyssing.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.