Hvit julemiddag uten stress

Det er alltid hyggelig å invitere gjester til selskap, men mange vegrer seg dersom det kreves mye arbeid. Det gjelder derfor å planlegge godt, og velge retter hvor mye kan gjøres klart på forhånd eller hvor hele hovedretten kan settes inn i ovnen og bare sausen og grønnsaker gjenstår. Med kalkunfilet til hovedrett, er denne menyen noe du kan lykkes med.

Det har lett for å bli litt kaos på kjøkkenet dersom man har mange kjeler på komfyren på samme tid, og det er ikke gøy når sausen svir seg eller suppen koker over. Liker du å være mest mulig sammen med gjestene dine bør du unngå ”kjelekaoset”. De aller fleste av oss har mye å lære av kokkenes ”mise en place” – et uttrykk som rett og slett betyr forberedelser før gjestene kommer. I ro og mak, gjør kokkene ferdig alt som kan gjøres ferdig på forhånd. Dermed er det enkelt å sette alt sammen til en hel meny når gjestene er på plass.

 

Et godt tips til slutt: Kok opp vann til grønnsakene i god tid, skru av platen og legg på lokk. Da tar det kort tid å koke opp igjen vannet når grønnsakene skal kokes.

 

Dette kan du gjøre ferdig på forhånd til denne 3-retters julemenyen:

* Steke ferdige blinis og hakke løk.

* Lage sausen til kalkunfileten.

* Lage is og sette i fryser. Lage julefrukt og sjokoladepynt.

 

Dette gjør du like før gjestene kommer:

* Sett kalkunfilet med poteter og bacon inn i ovnen.

* Mens kalkunfileten hviler varmes blinisene til forreten.

* Varm opp sausen og rør inn smør like før servering.

* Kok grønnsakene.

* Sett eventuelt isen i kjøleskap mens hovedretten spises. Da blir den litt mykere. 

 

 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.