alternativ julemat

46% av befolkningen kunne overhodet ikke tenke seg å gi avkall på de tradisjonelle julerettene. Er du blant de som synes det er helt greit å la ribba, pinnekjøttet eller juletorsken få hvile et år, finner du noen alternativer her.

Engelsk roastbeef

Roastbeef er like engelsk som fårikålen er norsk. Den spises hele året, men spesielt mye i jula. Tradisjonelt sett skal tilbehøret bestå av tre sorter grønnsaker. En av sortene, skal stekes i stekeovnen sammen med råskrelte potetbåter og roastbeefen.

Annet tradisjonelt tilbehør er Yorkshirepudding. Puddingen er laget av en røre som minner om vannbakkels og stekes i spesielle former. Puddingen kan lages i små porsjonsskåler slik at den spises som brød til. Eller i store porsjonsformer hvor man ved servering legger kjøttskiver oppi sammen med grønnsaker og saus.

Chateaubriand

Chateaubriand er biffer som skjæres ut fra midtstykket på indrefileten. Denne delen av fileten kalles "hjertet" eller "kjernen". Chateaubriand brukes til litt "finere" biffer, noe som vi gjerne kan unne oss i jula. Biffene er møre og saftige, men krever rett tilberedning.

En god regel er å ta frem kjøttet i god tid, slik at det blir romtemperert. Da er det lettere å få et saftig og godt resultat. Gjør gjerne tilbehøret ferdig på forhånd, det tar som regel lengre tid enn å steke biffene. Chateaubriand serveres gjerne med en frisk grønn salat, rødvinsaus og hjemmelaget potetchips.

Reinsdyr 

Reinsdyrkjøtt er blant vår tids mest eksotiske kjøttslag. Dette er ren og naturlig luksus fra norske fjellvidder. Reinsdyrkjøtt kan sees på som noe av det mest eksklusive og spennende kjøttet Norge kan by på. Reinsdyrkjøtt har en unik og mild viltsmak. Årsaken til den gode smaken er helt naturlig, nemlig den ville naturen med milelange beitemarker fylt av mange typer lav, urter og lyng.
Kanskje du ønsker å gi deg i kast med den edleste biten av dem alle - reinsdyrfileten? Dette er virkelig snaddermat, og selv om det virker imponerende på dine gjester, er dette ganske enkelt.

Elg
Elgkjøtt har en avrundet viltsmak som gjør det til manges favoritt. Kjøttet er lett å kombinere med andre råvarer. Bruk gjerne krydder og råvarer fra elgens rike for å fremheve den gode smaken. Det kan være tyttebær, einebær, blåbær og bringebær eller sopp.

Kalv
Det hviler noe sofistikert over kalvekjøtt. Dette lette, lyse kjøttet er det møreste du kan skjemme bort deg selv og dine gjester med. I Norge er kalvekjøtt en eksklusiv råvare. Skal du kjøpe kalvekjøtt bør du gå i butikker du vet har gode ferskvaredisker. Blant matentusiaster er kalvekjøtt et absolutt høydepunkt på menyen.


Kylling
Kylling er lyst og delikat kjøtt som er svært anvendelig. Stek en hel kylling til festmiddagen eller server kyllingfilet med godt tilbehør. Her er alle muligheter åpne!


Kalkun
Kalkun er mer enn bare den store festfuglen til nyttårsaften. Helstekt kalkunfilet er enkelt å steke og lett å finne godt tilbehør til fordi det passer like godt sammen med frukt som med grønnsaker. Skjærer du kalkunfilet i skiver har du gode emner til kalkunbiff, mens ternet kalkunfilet er supert i en sauté eller gryte.

Tips og oppskrifter finner du under. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.