Is med god samvittighet

Solen titter frem, dagene blir lengre og utetemperaturen stiger. På varme dager er det alltid godt med en liten avkjøling i form av en is. Her får du tips til varianter som trygt kan nytes. 

Tips til islaging

  • Bruk fantasien og eksperimenter med ulike smakskombinasjoner.
  • God moden frukt gir mer smak. Har du mye moden frukt som du ikke får spist opp, så del den i biter og frys ned slik at du senere kan bruke frukten i en hurtigis.
  • Lager du hurtigis med frossen frukt og bær, så er det et lurt tips å helle væsken i blenderen før du fyller på med det frosne. Slik minsker du slitasjen på knivbladene. 
  • Har du epler eller banan i oppskriften er det lurt å blande noen dråper lime eller sitron i blandingen for å unngå at fruktkjøttet blir brunt.
  • Lag en grønnsaksis! Gulrot er en litt søt grønnsak som passer perfekt til is.
  • For et høyere proteininnhold kan du ha kesam, skyr eller cottage cheese i isoppskriftene.
  • Fruktbiter, frø og nøtter kan gi en morsom konsistens til isen. 
  • Lag en større porsjon smoothie som du fryser ned i saftisformer, da får du en smooth-is.
  • Frukter som kiwi, mango og vannmelon kan også fryses på pinne og dyppes i sjokolade eller yoghurt. 
  • Is bør optimalt oppbevares ved temperaturer på -18 °C og lavere.

Sommermånedene er kanskje en av de månedene vi spiser mest is her i landet. Utvalget av ferdigis er stort, men dessverre er det mange av dem som blant annet inneholder mye sukker. I denne artikkelen gir vi deg inspirasjon og tips til hvordan du enkelt kan lage din helt egen is. Smakfulle varianter med et lavt sukkerinnhold, friske råvarer og fantastisk flotte farger.

Is til barna

Barn elsker is! Og lager du den selv, kan du med god samvittighet dele ut en ekstra ispinne når det mases om mer. Fargerike fruktpureer av bringebær, kiwi og mango lager du raskt i en blender. Tilsett litt sukkerlake og frys pureene lagvis i plastkopper eller isformer. Etter noen timer i fryseren har du en skikkelig fargeklatt på pinne som garantert går rett hjem hos barna.

Noen ganger kan det enkle være det beste. En supergod hverdagsdessert er frosne bananer på pinne. Skjær bananer i to, tre halvdelene på ispinner og legg dem i fryseren til de er helt frosne. Smelt mørk sjokolade sammen med en spiseskje kokosfett. Dypp fryste bananer i sjokoladen, og la den stivne. Barna og de andre i familien får en kjempegod is, som i tillegg inneholder mange gode næringsstoffer.

Frosne bananer på pinne, dyppet i sjokolade og pyntet med mandelflak eller kakestrø kan være en god hverdagsdessert.

Det samme kan du også gjøre med noen herlige, søte jordbær. Tre bærene på en “kjærlighet” pinne, og dypp dem i gresk yoghurt tilsatt litt vaniljesukker eller ekte vanilje før du setter dem i fryseren. Da får du en søt liten sak du kan kose deg med etter et godt måltid.

Jordbær på pinne, dyppet i gresk yoghurt og lagt i fryseren, er en ypperlig liten søtsak å ta frem når venninnene kommer på besøk.

Pinne-is til mange

Er det barnebursdag eller samling av venninnegjengen kan du selvfølgelig også servere hjemmelaget is. Bland sammen ingrediensene i oppskriften du har valgt. Kle en brødform med plastikk, og hell blandingen over i formen. La det stivne litt før du setter is-pinner av tre langs midten av formen. Når blandingen er helt frossen kan du forsiktig hvelve ut isen, og skjære en skive til hver av gjestene. Superenkelt!

Pinneis i form er en perfekt dessert å ta med når barna skal feire bursdag i barnehagen. Denne isen inneholder naturlige råvarer som gresk yoghurt, skogsbærblanding og modne bananer. 

Leken vri

Etter hvert som hagene nå blomstrer er det mange fantastiske farger som titter frem. Mange blomster er faktisk spiselige, så hvorfor ikke da bruke dem til å lage en superlekker is? Her har vi brukt fioler og løvemunn. Men du kan også bruke for eksempel ringblomst, geitrams, kornblomst, roser, nellik og løvetann. Bland blomstene og vann smaksatt med rosevann, hylleblomstsaft eller Rose’s Lime. Ha i noen dråper søtningsmiddel og litt sitronsaft før du fryser blandingen i former. Resultatet blir utrolig flott!

Hva med å servere en kjølende appetittvekker til gjestene på sommerfesten?
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.