Nasjonalrettens historie

Fårikålens egentlige opprinnelse er en av vår tids store uløste gåter. Det å koke kjøtt sammen med grønnsaker er riktignok en eldgammel norsk skikk. Men vår elskede rett nevnes overhodet ikke i de opplysningene bondekonene sendte inn til bladet "Husmoderen" i 1888.

Først mot slutten av 1800-tallet ble "faar i kaal" innskrevet i kokebøkene. Vår fremste matkultur-ekspert, Henry Notaker, har sin private teori om at fårikålen oppstod i bymiljøer der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk.

Den kokeboken som muligens inneholder de eldste oppskriftene, er Fuldstændig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835, hvor oppskriften "Nedlagt Gaas i Hvidkaal" er som til fårikål. Det interessante er at den antyder at fårekjøtt kan brukes istedenfor gås.

Får eller gås? Hva er forskjellen? En hel verden av smak!

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.