Julefrokosten

Julefrokosten kan du lage så stor du vil, men det trenger ikke bety at du må stå opp klokken seks for å få den ferdig. Litt av hemmeligheten ligger i å finne frem alt det gode du allerede har i huset nå i jula.

Tekst:
Hanne Svärd, Digitalansvarlig Egne medier

Foto:
 
matprat

Dette er frokosten som fort kan strekke seg til å bli både lunsj og middag...

Noen spennende tilbehør gjør at du får mange små retter å velge mellom, og bordet blir mye mer innholdsrikt og spennende uten for mye arbeid. Et godt tips er at jo flere retter du har på bordet, jo mindre går det av hver.

Et julefrokostbord skal være en oppdagelsesferd i mat. Du skal kunne sitte lenge og smake og komponere deg gjennom alt på bordet. Her er mat med runde, syrlige, søte og kraftige smaker om hverandre, delikat satt frem. En fryd for øye, så vel som magen.

Gode tips

Pickles, picklesmarmelade, syltede rødbeter, syltet gresskar, kapers, svisker, portvinsgelé, ripsgelé og tyttebær er et godt følge til en julefrokost.

Mange salater kan kjøpes ferdig i boks. Tilsett eventuelt litt mer av noen ingredienser for å gi den et hjemmelaget preg. For eksempel noen ekstra druer og litt nøtter i Waldorfsalaten, litt revet gulrot og kål i den italienske.

 

Liten julefrokost

Her trengs lite forarbeid og alt kan kjøpes ferdig. Det er bare å skjære opp og dekke på.

Kald ribbe fra julemiddagen, beregn 1-2 stykker pr pers.

Sylte/lammerull

Leverpostei/paté

Sild

2-3 gode oster

Rødbeter

Sylteagurk/pickles

Ferdigkjøpt salat, gjerne rødbetsalat

Sennep

Smør

Frukt

Godt brød, lefser og kjeks

Stor julefrokost

Bruk den enkle julefrokosten som utgangspunkt og bygg videre med noen, eller alle disse rettene:

Røkt, kokt og kaldt lammelår i skiver

Glasert juleskinke i skiver

Syltelabber

Kokt tunge

En eller flere juletapasretter

Appelsinsalat

Rødbetsalat

Fiken- og aprikosmarmelade

Løkmarmelade

Julesalat

Waldorfsalat

Sennepsaus

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.