Den gode dessertlikøren

Gul, kremet og syndig god kan det sies om eggelikør. Likøren er utrolig enkel å lage, er god å drikke som den er, og passer supert til mange desserter og i kaker.

Eggelikør-fromasj

3 egg
1 dl sukker
ca. 1,5 dl eggelikør
3 dl kremfløte
7 plater gelatin
Slik gjør du:
  1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.
  2. Pisk egg og sukker til eggedosis, og bland forsiktig inn eggelikør.
  3. Ved inn pisket kremfløte med en slikkepott.
  4. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i en ½ dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i en tynn stråle i fromasjen under omrøring.
  5. Sett kaldt og rør i fromasjen av og til.

Opprinnelsen til eggelikør sies å ha sitt utspring i Nederland der handelsmenn fikk servert en kremaktig avokadodrink på sine reiser, som de syntes var så god. Tilbake i Nederland var det vanskelig å få tak i avokado, så de byttet ganske enkelt ut frukten med egg. Hva som fikk dem til å tenke gule eggeplommer vet vi ikke, men vellykket resultat ble det.

Å lage eggelikør er enklere enn du kanskje tror. Melk og sukker får et lett oppkok, helles over sammenpiskede eggeplommer og vaniljesukker, avkjøles, før man rører inn de edle dråper. Fyll likøren på fine flasker og server den iskald. Eggelikør har en fin konsistens, er smakfull og lar seg godt kombinere med mange ulike smaker. Bland eggelikør med sterk kaffe eller espresso til en deilig kaffelikør eller rør inn noen skjeer kakao til en kakaolikør. Flere kjente drinker har eggelikør som ingrediens, som for eksempel snowball. Den inneholder en del eggelikør, to deler sitronbrus, litt limesaft og toppet med isbiter.

Vafler med vaniljeis, sjokolade, varmekirsebær, - og eggelikør.

Sjokoladekuler med eggelikør

ca. 30 kuler
100 g smør
200 g mørk sjokolade
1 dl melis
1 ss revet appelsinskall
4 ss eggelikør
ca. 100 g hakkede valnøtter
Slik gjør du:
  1. Del smør og sjokolade i biter og smelt dem sammen over svak varme. Rør sammen med en slikkepott og sikt inn melis.
  2. Bland inn revet appelsinskall og eggelikør.
  3. Avkjøl blandingen i kjøleskap til den er stiv.
  4. Form små kuler med en skje dyppet i varmt vann og rull kulene i hakkede valnøtter og sett dem kaldt.

En klassisk dessert med hjemmelaget is, lune kirsebær og eggelikør smaker himmelsk. Du kan også blande eggelikør inn i iskrem eller hjemmelaget isparfait. Pisket krem tilsatt eggelikør smaker deilig til fyll i kaker sammen med bær. Eller server en lett, påskegul eggelikørfromasj til dessert etter en kraftig middag. Tilsett eggelikør i vaniljesausen, det blir garantert en suksess.

Hva med en iskald eggelikør i hytteveggen etter en lang skitur? Fordi du fortjener det og vet å unne deg det beste

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.