Smoothies

Smoothie kan lages av ulike frukter, grønnsaker og bær. I tillegg kan man tilsette nøtter og korn for å gjøre den mer mettende. Fargerike og friske smoothies smaker alltid godt, og gir kroppen viktige vitaminer, mineraler, antioksidanter og fiber.


Foto:
 
Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no) og Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no)

Smoothie inneholder mye most fruktkjøtt som er den rik på fiber. Fiber er bra for fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type 2-diabetes, kreft i tykk- og endetarm og hjerte- og karsykdommer. 

Når smoothien blandes med yoghurt blir ikke  drikken bare kremete og god, men du får du også i deg nyttige melkeproteiner og kalsium. Foruten yoghurt kan man også bruke skyr eller syrnet melk . Vanlig melIk kan også tilsettes hvis smoothien blir for tykk.

Antioksidanter er kroppens politi som sørger for ro og orden og fjerner frie radikaler, eller enkelt forklart det som skader friske celler. Antioksidantene forbrukes hele tiden og må fylles på jevnlig. Smoothie er en frisk og fargerik måte å få i seg noen av de "fem om dagen" på!

Allerede på 1960-tallet var smoothie en kjent drikk og et begrep i USA. I 1973 ble Smoothie King, en kjede med smoothie-barer, opprettet i USA, og smoothien sin popularitet fortsatte å øke og spre seg gjennom de neste tiårene. I begynnelsen på dette århundre kom også smoothie-begrepet til Norge. I dag er det flere hundre tusen her i landet som har anskaffet seg en blender eller smoothiesmaskin for å kunne lage seg sin egen smoothie. Det selges ca. 100 000 slike maskiner i året. La den være lett tilgjengelig på kjøkkenet, og bruk den ofte. Det er og blir populært med smoothie. Kilde: www.frukt.no

Enkelt å lage smoothie

Del opp ferdig vasket, renset og eventuelt skrelt frukt, bær og/eller grønnsaker. Bruk en vanlig blender eller smoothiesmaskin. Ha først i væske i blenderen, og deretter frukt/bær/grønnsaker og resten av ingrediensene. Kjør alt sammen til en myk og litt tykk smoothie. Det går fort, ca. 30 sekunder. Smoothie bør drikkes med det samme, eller fryses. 

Med en blender eller smoothiesmaskin lager du smoothies på få sekunder, og det er enkelt å porsjonere den ut fra tappekranen.

Hvilken er din favoritt?

Alle typer frukt og bær egner seg i en smoothie, men også en del grønnsaker som for eksempel avokado, stilkselleri, gulrot, paprika og urter. Prøv deg frem og finn dine favoritter. Frukten bør være godt moden. Det gir den beste smaken. Mange smoothier inneholder banen fordi den er med på å gi smoothien en fin og kremet konsistens. Bruk friske bær når det er sesong, og frosne bær resten av året.

Barn elsker smoothie! La dem velge selv hvilken smoothie de har lyst til å lage, enten i forhold til farge eller smak.

Frokost eller midt i mellom

En smoothie kan gjerne være frokost. Ha i litt frokostblanding, frø, nøtter eller havregryn sammen med frukt og bær, og du har en sunn frokost på 30 sekunder.

Smoothie kan også være et lite mellommåltid når du er sulten, eller en dessert når du har lyst på noe friskt. I tillegg kan man gjerne ta en smoothie før eller etter trening.


Ikke alle har like god matlyst om morgenen, men en god smoothie setter fart på appetitten og gir nyttig påfyll av energi.

Smooth-is

Fryser du ned smoothie, så får du smooth-is. Sunnere kan ikke isen bli når den er laget av friske frukter og bær! Lag tykk smoothie, gjerne med mindre væske enn normalt, og frys den ned i ispinneformer. Tenk ut ulike farger og smaker det skal være på isen, for eksempel banan eller mango (gul), kiwi (grønn), jordbær (rosa), solbær (lillarosa) eller melon (gul eller lyserød). 

Hva med å servere smooth-is i barneselskapet?

Flere tips

  • God moden frukt gir mer smak. Har du mye moden frukt som du ikke får spist opp, del den i biter og frys ned slik at du senere kan bruke den i smoothie.
  • Når du bruker moden frukt, ha noen isbiter i smoothien for å få en kjørlig, god konsistens.
  • Lager du smoothie med isbiter eller frossen frukt og bær, hell væsken i blenderen før du fyller på med det frosne. Slik minsker du slitasjen på knivbladene.
  • Bruk gjerne magre meieriprodukter med mindre sukker til hverdags. Se etter nøkkelhullsmerket.
  • For tykkere og mer kremaktig konsistens tilsett yoghurt eller banan. Dette metter også mer.
  • Dersom smoothien ikke blir kald nok, kjør den i blenderen med noen isbiter.
  • Spe med melk eller juice for tynnere konsistens.
  • Har du epler eller banan i smoothien er det lurt å blande i noen dråper lime eller sitron for å unngå at fruktkjøttet blir brunt.
  • Lag en grønnsakssmoothie! Gulrot, paprika, slangeagurk, squash og andre grønne bladgrønnsaker passer godt i smoothie.
  • For et høyere proteininnhold kan du tilsette kesam, skyr eller cottage cheese.
  • Tilsett et par spiseskjeer linfrø hvis du vil ha omega-3 fettsyrer og et høyere fiberinnhold.
  • Litt havregryn eller annen usukret frokostblanding øker næringsinnholdet.
  • Lag gjerne en større porsjon som du fryser ned i saftisformer, da får du en smooth-is.

Skogsbærsmoothie

(4 porsjoner)

5 dl yoghurt naturell eller biola mild yoghurt
2 dl dypfryste blåbær
1 dl dypfryste bjørnebær
1 banan

Slik gjør du:

  1. Hell yoghurt i en blender/foodprosessor.
  2. Tilsett dypfryste bær. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett isbiter.
  3. Ha i banan.
  4. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en jevn drikk.

 

Frokostsmoothie

(2 porsjoner)

½ dl eplejuice
2 dl yoghurt naturell
2 dl jordbær eller andre friske bær
2 ss frosne blåbær eller andre bær
1 banan
4 ss frokostblanding (4-korn)

Slik gjør du:

  1. Hell det flytende i blenderen først. Deretter resten av ingrediensene.
  2. Kjør alle ingrediensene til en jevn blanding. Drikkes umiddelbart.

 

Smoothie med mango og gulrot

(2 porsjoner)

2 skiver frisk ananas
½ mango
1 dl appelsinjuice
1 gulrot
6 isbiter

Slik gjør du:

  1. Skjær ananas, mango og gulrot i biter.
  2. Ha appelsinjuicen i smoothiemaskinen/blenderen først, og deretter ananas, mango, gulrot og isbiter.
  3. Kjør blandingen til du får en glatt smoothie og server straks.

 

 

Kilde: www.frukt.no og www.melk.no

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.