Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Klippekrans OBK

Kringler

Gjærbakst har mange tilhengere, og en skikkelig kringle er virkelig stas til kaffen.

Mange synes nok at kringler er gammeldagse bakverk, og det stemmer, i alle fall når det gjelder hvor lenge vi har bakt kringler. I Norge kan vi i alle fall spore kringlene tilbake til middelalderen. Da ble kringlen brukt som laugsmerke for norske bakere, men denne tradisjonen kommer sannsynligvis fra Wien.

I 1510 forsøkte tyrkiske tropper som beleiret byen, å grave seg inn under bymurene om natten. Byens bakere, som var de eneste på arbeid hørte støyen, og angrepet ble stanset. Som belønning fikk bakerne sitt eget segl, som blant annet inneholdt kringlen.

Kringler er nok enda eldre bakverk, det norske ordet «kringle» betyr ring eller krets og er et gammelt norrønt ord. Snorre skrev om «Kringla heimsins» (jordens krets) i kongesagaen for å beskrive verdens tilblivelse. Sagaene hans er senere blitt kjent som Heimskringla.

Torunn Nordbø , kringleartikkel

Artikkelforfatter Torunn Nordbø er daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Kringlens form hevdes å forestille armer i kors over brystet, som var en vanlig måte å holde armene på når man ba i middelalderen.

Ifølge en legende var det en italiensk munk som på 600-tallet fant opp kringlen. Munken ville belønne elevene sine med små stykker brød som var formet etter måten barna foldet armene på under bønn. Han ga bakverket navnet «pretiolas» – «liten belønning».

Ideen ble i alle fall uansett opphav raskt kopiert til resten av Europa.  Kringler ble sett som et symbol på hell, et langt liv og fremgang, og tyske barn hang for eksempel kringler rundt halsen ved nyttår.

I Norge er det Bergen som er mest kjent for sine kringler. Forklaringen er nok at som Hansaby kom tidlig inspirasjoner og nye ting fra Europa til Bergen. Vi har jo også spesialiteten Bergenske vannkringler. De kalles vannkringler fordi de kokes i vann, noe gjør at de blir sprø, harde og holder seg lenge.

Kringle-Trønderrose (Foto Brød og Korn)

Trønderrose får sitt karakteristiske utseende ved at man deler en fylt, sammenrullet deigpølse i to på langs og deretter tvinner dem sammen til en krans. 

Karvekringler og aniskringler er andre tradisjonelle norske kringler som lages enkelt ved å tilsette krydder i en vanlig bolledeig. Men de fleste tenker nok på de tradisjonelle kringlene når en snakker om kringler: de store, søte kringlene med fyll av f. eks nøtter, mandler, epler, rosiner og vaniljekrem, og gjerne med melisglasur. Men kringle kan være mye godt. Her er noen forslag til hva du kan lage.

Kringle med smak av jul

Kringle med smak av jul.jpg

Julekake eller julebrød er en av mange gleder i julen. Lag en kringle av samme type deig og ta med smaken av jul inn i det nye året.

Deig:

250 g smør

1 kg hvetemel

125 g sukker

¼ ts salt

2 ts malt kardemomme

50 g gjær

6 dl melk

500 g rosiner

2 pk sukat

egg til pensling

Slik gjør du:

  1. Skjær smør i terninger og sett det på kjøkkenbenken så det får romtemperatur og blir mykt.
  2. Ha melet i en bakebolle, bland inn sukker, salt og kardemomme og smuldre i gjæren. Ha i melk og arbeid deigen til den er blank og smidig, og slipper bollen. Elt deretter inn det romtempererte smøret. Bland inn rosiner og sukat til slutt.
  3. Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
  4. Ta deigen på bakebordet. Rull den til en lang pølse og form som en rund kringle.
  5. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca.30 minutter.
  6. Pensle kringlen med sammenvispet egg.
  7. Stek kringlen midt i ovnen ved 200 °C i 30-35 minutter, til den er gjennomstekt. Avkjøles på rist.

Trønderrose

Kringle-Trønderrosen (Foto Brød og Korn)

Trønderrosens særpreg er sitronskall i deigen og en snodd utforming.

Deig:

2 ½ dl melk

1 pk gjær

1 egg

85 g sukker

2 ts revet sitronskall

120 g meierismør

550 g hvetemel

Fyll:

50 g meierismør

50 g sukker

3 ts malt kanel

1 ½ dl rosiner (bløtlegges i vann)

1 dl hakkede mandler

egg til pensling

evt. hakkede mandler til pynt

Slik gjør du:

  1. Løs gjæren opp i lunken melk, tilsett sammenvispet egg og deretter sukker og sitronskall. Ha i halvsmeltet smør og hvetemel til det blir en passe deig.
  2. Arbeid deigen jevn, men denne skal ikke eltes så mye. Dekk bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
  3. Trill deigen ut til cirka 1 meter lang pølse. Kjevle den ut så den blir 25 cm bred.
  4. Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss over rosiner og mandler. Rull deigen sammen til en fast pølse. Skjær deiglengden i to på langs. Tvinn de to delene sammen igjen, slik at snittflaten vender opp. Legg deigen som en rund eller oval ring på bakepapir på stekeplate.
  5. Etterhev kringlen under plast og et klede på et lunt sted. Pensle med egg og eventuelt strø med litt hakkede mandler.
  6. Stek kringlen nederst i ovnen ved 200 °C i 25 -30 minutter. Avkjøles på rist.

Kringle med makronfyll

Kringle med makronfyll OBK

Kringle med makronfyll er en klassiker. Men varier gjerne denne kringledeigen med annet fyll som vaniljekrem eller rosiner, sukker og kanel.

Deig:

75 g meierismør

2,5 dl kulturmelk

1,5 dl melk

1 pk gjær

600 g hvetemel

350 g sukker

2 ts malt kardemomme

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 pose makronfyll

egg til pensling

mandelflak til pynt

Slik gjør du:

  1. Skjær smør i terninger og sett det på kjøkkenbenken så det får romtemperatur og blir mykt.
  2. Rør gjær ut i romtemperert melk. Tilsett 2/3 av hvetemelet, sukker, kardemomme, bakepulver og vaniljesukker. Elt godt på lav hastighet i 5-10 minutter, og tilsett mer hvetemel slik at du får en god deig.
  3. Elt helt til slutt inn det myke smøret. Dekk bakebollen med plast og et klede og sett deigen til heving ca. 45 minutter.
  4. Kjevle deigen ut i ca. 80 cm lengde og 20 cm bredde.
  5. Lag mandelfyllet etter anvisning på pakken og smør det utover leiven.
  6. Rull leiven sammen som en pølse og form den til en kringle på bakepapirkledd stekeplate.
  7. Etterhev kringlen i 30-45 minutter.
  8. Pensle med egg og strø på mandelflak.
  9. Stek kringlen midt i ovnen ved 180 °C i 20-25 minutter til pent brun. Avkjøles på rist.

Pasjonsfruktstang

Pasjonsfruktstang OBK Klippekranser er som oftest fylt med rosiner og kanel. Her er en ny variant fylt med pasjonsfrukt og mandler.

Deig:

150 g smør

5 dl helmelk

1 pk gjær

½ ts salt

1 dl sukker

2 ts malt kardemomme

850 g hvetemel

Fyll:

100 g pasjonsfrukt

100 g mandler

50 g fullkornskjeks

1 dl sukker

1 dl matfløte

egg til pensling

hakkede mandler og perlesukker til pynt

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret, tilsett melken og varm væsken til den er lunken.
  2. Rør ut gjæren i litt av væsken. Tilsett resten av væsken sammen med salt, sukker, kardemomme og nesten alt melet. Litt mel gjemmes til utbakingen.
  3. Arbeid deigen blank og smidig for hånd eller i maskin. Deigen skal heve i ca. 30 minutter.
  4. Ta deigen på et melet bakebord og elt den godt til den er smidig. Deigen deles i to. Kjevl emnene ut til to avlange leiver, bredde ca. 20 cm.
  5. Mal mandlene og knus kjeksen, tilsett finhakket tørket pasjonsfrukt og rør dette sammen med sukker og fløte.
  6. Smør fyllet på leivene, og rull dem sammen og legg dem med skjøten ned på en stekeplate med bakepapir.
  7. Skjær jevne snitt med en skarp kniv eller klipp jevne blad med en saks litt på skrått. Legg bladene ned mot bladets bakside, annen hver gang til høyre og venstre.
  8. La stengene etterheve i ca. 25 min, til dobbel størrelse.
  9. Pensle med sammenvispet egg og strø på mandler og perlesukker.
  10. Stek stengene nederst i ovnen ved 225 °C i 15-20 minutter. Avkjøles på rist.

Klippekrans

Klippekrans OBK

Bak en kringle, finn fram en saks, - og med litt klippe, klippe får du en dekorativ kringlevariant.

Deig:

100 g smeltet meierismør

4 dl melk

½ pk gjær

6 ss sukker

½ ts malt kardemomme

600 g hvetemel

Fyll:

100 g meierismør

6 ss sukker

5 ts malt kanel

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret. Ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Rør gjæren ut i denne. Tilsett sukker og kardemomme og bland inn hvetemelet. Elt deigen godt til den blir smidig og glatt. Dekk med plast eller et kjøkken håndkle og sett til heving i ca. 45 minutter.
  2. Kjevle deigen ut til en ca. 80 cm lang og 20 cm bred leiv.
  3. Bland sukker og kanel inn i romtemperert smør, og fordel blandingen utover deigen. Rull sammen til en pølse. Legg deigpølsen på en stekeplate med bakepapir og form den til en ring.
  4. Klipp kransen ved at du klipper med en cm mellomrom nesten gjennom "pølsen".  Legg bladene annenhver gang til høyre og venstre.
  5. Sett klippekransen til heving under et klede i 30-45 minutter. Pensle med egg.
  6. Stek kransen midt i ovnen ved 180 °C i ca. 20 minutter til den er pent brun. Avkjøl på rist.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 23.04.2024 15:09:53