Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Kosthold til studenter

Hvor mye jern trenger du?

Jernmangel er en av verdens mest utbredte mangelsykdommer. Dersom du ikke er bevisst, risikerer du å få for lite jern i kosten. Er du utsatt? Her finner du også en oversikt over anbefalingene for jerninntak for ulike kjønn og aldersgrupper.  

I et variert kosthold er det en tydelig sammenheng mellom hvor mye du spiser og hvor mye jern du får i deg gjennom kosten. De som spiser lite mat, kan ha store problemer med å nå anbefalingene for jerninntak. Kvinner, unge jenter og barn er mer utsatt for jernmangel enn menn. Kvinner spiser mindre enn menn, mens behovet er større!

Grovt brød og grove korn blandinger. Rent kjøtt, jo rødere kjøtt, desto mer jern. Leverpostei og annet kjøttpålegg. Rikelig med frukt og grønnsaker.

Unge jenter er spesielt utsatt for jernmangel. De vokser og får menstruasjon, samtidig som de ofte er fokusert på vekt. Dette gjelder også kvinner med store menstruasjonsblødninger og blodgivere som jevnlig mister mye jern. Mange unge jenter kutter ut rødt kjøtt, blant annet fordi de tror det er fett. Dermed mister de en viktig jernkilde, for jo rødere kjøtt, desto mer jern.

Gravide og ammende er også blant de som trenger mer jern. Jern er viktig både for mor og barn i graviditeten. Det bidrar blant annet til å sikre normal fostervekst og utvikling. I tillegg trenger gravide jern for å holde sin egen blodprosent oppe gjennom hele graviditeten. Blodprosent er en betegnelse for mengden hemoglobin i blodet, et protein som jern er en sentral bestanddel av og som frakter oksygen rundt i kroppen. Dersom jernstatusen er dårlig i begynnelsen av graviditeten, vil det fort merkes på formen!

Barn er i vekst og har et relativt høyt behov for jern i forhold til kroppsstørrelse. Samtidig har de små mager og blir fortere mette. Derfor blir det ekstra viktig å passe på at maten de spiser inneholder tilstrekkelig med jern.

Eldre, kronisk syke og personer som trener mye kan også ha økt jernbehov.

Det er mulig å dekke behovet for jern ved å spise riktig. Et variert kosthold, og bevissthet om hva kroppen du trenger og hva du bør spise, er viktig for å få i deg alle de næringstoffene kroppen vår trenger, deriblant jern.

Les mer: Jerninnhold i matvarer.

Les mer: Slik setter sammen måltidene dine for å få mest ut av jernet i kostholdet.

Anbefalinger for inntak av jern

I tabellen nedenfor finner du anbefalingene for daglig inntak av jern for ulike kjønn og aldersgrupper.

Kvinner

14-60 år

> 60 år

Gravide

Ammende

 

15*^^

9

15**

15

Menn

14-17 år

> 18 år

 

 

 

11

9

 

 

Barn

6 mnd-5 år

6-9 år

10-13 år

 

 

8

9

11

 

* Menstruasjonsblødninger og derav følgende jerntap, kan variere mye fra kvinne til kvinne. Dette gjør at en del kvinner trenger større jerntilførsel enn andre. En del kvinner trenger mer jern enn kostholdet kan gi.

^^ Etter postmenopause (opphør av menstruasjon) er anbefalingen 9 mg.

** En del gravide trenger mer jern i løpet av de to siste trimestre enn kostholdet kan gi. Bruk av jerntilskudd bør vurderes i samråd med lege.

Sist oppdatert: onsdag 8. april 2015

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsedirektoratet, Mattilsynet og Universitetet i Oslo (2012). Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010-11.

Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo (2017, 30. mai). Matvaretabellen 2017.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 20.04.2024 02:34:25