Gode grilltips

Grilling er ikke vanskelig! Likevel finnes det noen lure triks for å det aller beste grillresultatet. Visste du forresten at det kan være lurt å lage soner på grillen?

- Ikke ha kull i hele grillen. Opprett en "temperert sone" med aluminiumsfolie på risten.

- Griller du med kull, må tennvæsken få tid til å trekke skikkelig inn. Vent med grillingen til det blir skikkelig glør. Når du bruker kull, tar det ca. 20 minutter. Du kan se at grillen er varm nok når kullet er dekket av hvit aske.

- Pass på, og reguler avstanden mellom varme og rist hvis det blir for varmt. Sørg for god lufttilførsel.

- Du trenger ikke bruke alle blussene i en gassgrill. Reduser varmen på ett, og ha eventuelt ett slått av.

- Pensle grillristen med litt olje før du legger på maten.

- Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid. Kjøttet bør helst ha tilnærmet romtemperatur når du legger det på grillen. 

- Mariner gjerne kjøttet på forhånd, men sløyf sukker i marinaden til større stykker kjøtt, da dette lett brenner seg. Tørk av marinaden før du legger kjøttet på grillen. Unngå også salt i marinaden, da dette trekker ut kjøttsaft.

- Kjøtt med mye fett eller mye marinade på utsiden, gjør at fett kan dryppe ned på varmen. Hvis det flammer opp, flytter du kjøttet over på folien til flammene har slukket. Griller du magre kjøttprodukter, unngår du dette.

- Ikke slukk flammene med vann, for når vannet har fordampet vil fettet begynne å brenne igjen.

- Grill store stykker kjøtt på lavere varme, da disse trenger lengre grilltid for ikke å bli brent. Bruk indirekte varme og legg over lokk. Indirekte varme vil si å fyre med kull/gass på halve grillen. Ha kjøttet ved siden av varmen, og dryppskål i aluminium under.

- Bruk steketermometer når du griller store stykker. Da får du god kontroll og oppnår best resultat.

- Mindre og tynnere stykker har kortere grilltid og kan grilles på god varme.

- Pølser og burgere blir fort brent, bruk derfor svakere varme.

- Når kjøttet har fått en fin stekeskorpe, er det viktig å snu kjøttet ofte! 

- Bruk grillklype og ikke gaffel. Ikke stikk eller press på kjøttet. Da renner saften og den gode smaken ut.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.