Eggende godt!

Bær med krem eller is er favorittdessert når vi ber til fest, viser en ny undersøkelse gjort for MatPrat. Men det behøver ikke alltid være den vanlige kremfløten eller isen fra plastboksen! 

Egg er et tryllemiddel i matlagingen, og hokus-pokus; så lager du deilige kremer og sauser som får gjestene til å stønne.

Før i tida la ikke hønene egg om vinteren. Først når dagene ble lengre og lysere, startet de instinktivt med eggleggingen igjen. Så eggene kom med våren, påsken og sola, ikke rart at egget ble selve symbolet på nytt liv, vår og fruktbarhet!

Og etter at vi fikk Grunnloven og 17. mai, var eggedosis selve lykken for små og store. God grunn til å minne om eggets plass ved feiring og fest her i landet!

Det enkleste er ofte det beste, heter det. Derfor begynner vi nettopp med “retro-godsaken” eggedosis; som er verdens enkleste dessert. Stivpisket, gyllengul eggedosis er fantastisk godt. Smakt til med en skvett konjakk for de voksne, drysset med sjokolade eller blandet med litt stivpisket krem, gjerne servert med bær.

EGGEDOSIS TIL FIRE

4 egg
1 eggeplomme
5 ss sukker

Slik gjør du:

1. Bland alt i en bolle og pisk til det blir stivt. Server nylaget, gjerne med friske bær.

RÅKREM

Dessertkremen råkrem er også noe vi må løfte fram fra oldemors kokebok!

4 eggeplommer

4 ss sukker

3 dl kremfløte

Slik gjør du:

1. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.

2. Pisk kremfløten stiv og rør eggedosis forsiktig inn i kremen.

Serveres nylaget; sammen med friske bær; for eksempel som fyll i små vannbakkels som festens søte punktum.

 

SABAYONSAUS

6 eggeplommer

6 ss sukker

3-4 ss likør, søt dessertvin eller limejus

Slik gjør du:

1. Bruk en stålbolle. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis og tilsett likøren eller vinen. Fortsett piskingen i vannbad, dvs. at bollen står i en kjele med kokende varmt vann, til sausen tykner. 

EKTE EGGEKREM

Jada, vi får ferdig kjøpt eggekrem/vaniljekrem. Men smak på denne…

1 vaniljestang

4 dl melk eller fløtemelk (blanding melk/fløte)

6 eggeplommer

½ ts sukker

1 ss maisenna

Slik gjør du:

1. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut vaniljefrøene. Ha vaniljefrøene i en kjele sammen med alle de andre ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne.

2. Trekk kjelen til side hvis det tykner fortere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen “sprekke”. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne den videre til passe konsistens.

3. Avkjøl kjelen i kaldt vann. Rør i eggekremen før servering.

 

VANILJESAUS

Vaniljesaus er sause-utgaven av vaniljekrem/eggekrem. Nydelig når den serveres  lun sammen med frukt, bær og gjerne iskrem!

1 vaniljestang

5 dl melk

4 eggeplommer

½ dl sukker

1 ts maisenna

Slik gjør du:

1. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut vaniljefrøene. Ha vaniljefrøene i en kjele sammen med alle de andre ingrediensene.

2. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. La sausen så vidt koke opp, men la den ikke fortsette å koke.

3. Avkjøl kjelen i kaldt vann. Rør i vaniljesausen under avkjøling for å unngå snerk, eller dryss litt sukker på overflaten.

 

SHERRYKREM

Sherrykrem smaker deilig til jordbær, bringebær og blåbær, og til fruktsalat.

2 egg

¾ dl melis

2 dl kremfløte

¾ dl sherry

Slik gjør du:

1. Skill eggene. Pisk eggeplommer og melis til stiv eggedosis.

2. Stivpisk eggehvitene.

3. Pisk kremfløten stiv.

4. Vend alt forsiktig sammen og smak til med sherry.

 

EGGEKREM MED GELATIN (SOM KAKEFYLL)

1 vaniljestang

5 stk gelatinplater

6 dl melk eller fløtemelk (blanding av fløte og melk)

9 eggeplommer

1 dl sukker

2 ss maisenna

Slik gjør du:

1. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med oppklipte gelatinplater og resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen.

2. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke».

3. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

 

ROMKREM

Bruk romkrem som følge til for eksempel hermetiske epler, pærer eller plommer. Romkrem brukes også som fyll i den berømmelige Kvæfjordkaken – også kalt Verdens beste.

9 eggeplommer

6 dl melk eller fløtemelk (blanding av fløte og melk)

1 dl sukker

1 ss maisenna

ca. 3 dråper romessens

Slik gjør du:

1. Ha alle ingrediensene i en kjele og visp det jevnt. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen.

2. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke».

3. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Smak til med noen dråper romessens. Avkjøl i kaldt vann.

 

Når du får eggehviter til overs, kan du bake en:

PAVLOVA

4 eggehviter

¼ ts salt

250 g sukker

2 ts maisenna

1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik

Slik gjør du:

1. Ha romtempererte eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne.

2. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete. Vend inn siktet maisenna og eddik med en skje.

3.  Legg bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform, ca. 22-24 cm. Ha blandingen i sirkelen, fordel den jevnt innenfor sirkelen.

4.  Stek kaken ca. 1 time med over/undervarme på 160 °C, til bunnen er sprø på yttersiden og lyst kremfarget. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt. Ta den ut, snu den forsiktig og legg den på et fat. 

Pynt for eksempel med eggekrem, pisket krem og frukt/bær. 

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.