De 10 mest stilte ribbespørsmålene

At store deler av folket har prestasjonsangst for ribbestekinga er det ingen tvil om. Her er de ti mest stilte spørsmålene. Og selvfølgelig svarene!

1. Har fått ansvar for å steke ribbe for første gang, har prestasjonsangst, hjelp!

Svar: Følg oppskriften. Ikke kjøp for mager ribbe, lettere å få sprø svor med litt fetere ribbe. Damp gjerne litt lenger. Ikke glem å bruke tallerken under.

2. Kan jeg steke ribba på forhånd? Hva med svoren da? Hvordan varme opp ferdig stekt ribbe?

Svar: Ja, det går helt fint, stek den ferdig, som du hadde gjort på julaften. Må få sprø svor, ellers blir den ikke sprø ved oppvarming. Avkjøles på benken, ikke dekk til før den er avkjølt. Skjæres opp kald i serveringsstykker og varmes sammen med medisterkaker og pølser ca 30 min. på 200 grader.

3. Hvordan få til både kirke og ribbe på julaften?

Svar: Stek ribba ferdig dagen før, eller tidlig om morgenen. Ha ferdigskrelte poteter, gjør klart alt tilbehør til oppvarming. Dekk bordet dagen før. Gjør alt klart i langpannen (se over). Når du kommer fra kirka setter du langpannen i ovnen, setter over potetene, varmer tilbehøret.

4. Skal feire jul på hytta. Sprø svor i gassovn?

Svar: Gassovn skal fungere bra. Den har ikke grill, og den må settes litt høyt i ovnen mot slutten av steketiden. Skru opp tempen og ha døra litt på gløtt (tresleiv i dørsprekken). Er du i tvil stek ribba hjemme og varm den i ovnen (som over).

5. Kan jeg fryse ferdig ribbe, og få sprø svor? Hva er holdbarheten på ribbe i fryseren? Har ribbe fra i fjor jul i fryseren, er den ok?

Svar: Det er vanskelig å få sprø svor etter at den er frossen. Mister lett konsistensen og blir litt ”gummiaktig”. Velg heller å steke ribba 1-3 dager i forveien, og oppbevbar den i kjøleskap. Rå ribbe har relativt kort holdbarhet i fryseren. Anbefalt ca. 3 mnd. Maks 6 mnd (fettet harskner lett, men det er ikke farlig, smaker bare ikke så godt). 

Ribbe fra i fjor er ikke julemat! Den skulle du ha spist opp i sommer (på grillen)! Du kan lage en romjulsspareribs av den. Skjær av svor og spekklag og pensle den med en god spareribssaus med litt julekrydder. Godt som ”juletapas”.

6. Hvor mye ribbe trenger jeg til xx personer?

Svar: Hvor mange voksne? Skal du ha kald ribbe til julefrokost? Generelt beregn ca 500 g pr. pers, da er det nok til julefrokosten også.

7. Hvis jeg dobler oppskriften, dobles steketiden? Hva er steketiden pr. kg ribbe? 

Svar: Nei! Samme steketid. Det er tykkelsen og ikke antall kilo som bestemmer steketiden. Dessuten må ribbe uansett steke over 2 timer til sammen for at kjøttet skal bli mørt, og slippe bena.

8. Kan jeg steke medisterkaker og pølser sammen med ribba?

Svar: Du kan varme opp medisterkaker og steke pølsebiter sammen med ribba de siste 20-30 minuttene av steketiden.

9. Hvor lang holdbarhet er det på tint ribbe?

Svar: Hvis du salter og peprer den så fort den er tint er holdbarheten på ca. 3-5 dager. Rå tint ribbe har kun holdbarhet i 1-2 dager.

10. Har kjøpt fersk ribbe, og det er 7 dager til julaften. Må jeg fryse den?

Svar: Tvilstilfelle… Hvor lenge har den ligget i butikk? Har du skikkelig kaldt kjøleskap? 2-3 grader?La den ligge i kjøleskapet i 3 dager. Gni den inn med salt og pepper 3-4 dager før, og pakk den i matpapir. Ikke plast eller folie. Ikke 100 % sikkert!

Hvis du ønsker 100 % sikkerhet putt den i fryseren, ta den ut ca. 4 dager før. Tines 1 døgn og saltes og pepres. Ligge i kald kjøleskap maks 3 grader.

Skal du kjøpe ribbe en uke eller mer før den skal brukes kan du like gjerne kjøpe frossen ribbe. Industrifrysing er bedre enn hjemmefrysing. (Mer effektiv frysing = bedre resultat)

Vedlegg

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.