Det mangfoldige kjøttet

Svinekjøtt kan være både fett og magert. Mens renskåret svinekjøtt bare inneholder 2-5 prosent fett, er fettinnholdet i tynnribbe med svor hele 35 prosent.

- Rett etter jul forbinder mange av oss svinekjøtt med fet mat. Da har vi ribbe, sylte og medisterkaker friskt i minne, og glemmer at renskåret svinekjøtt er meget magert. Halvparten av fettet i renskåret svinekjøtt er dessuten umettet, og altså godt for hjertet, sier Vibeke Bugge, ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Selv ikke svinekoteletter trenger å være fet kost. Undersøkelser Opplysningskontoret har gjort, viser at nesten 70 prosent av oss skjærer bort fettranden på koteletten før vi spiser den. Da er kjøttet som sitter igjen magert.

- Skjær gjerne bort fettranden, men vent til etter at du har stekt koteletten. Mye av smaken sitter i fettet, og koteletten blir dessuten saftigere om fettranden får sitte på. Det er ikke slik at kjøttet "suger opp" fett, faktisk tvert om. Fettet siver ut og blir liggende igjen i pannen, sier Bugge.

Svinekjøtt er et av de mest anvendelige kjøttslagene. Smaken er mild, og produktutvalget har eksplodert de senere årene. Nå får du både røkte koteletter, filet, svinekjøtt i strimler og en hel mengde andre produkter i de aller fleste dagligvarebutikker.

- Svinekjøttets milde smak gjør det til en meget anvendelig råvare, enten du vil lage norsk tradisjonsmat eller eksperimentere med asiatiske retter, sier Bugge.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.