Populær pasta

I mange år var pasta synonymt med spagetti og makaroni for oss nordmenn. Nå har det skjedd store endringer på den fronten.

Det finnes mange typer pasta, og vi nordmenn har fremdeles mye å lære om hvordan vi kan variere og gjøre pastaretter mer spennende. Pasta finner nå veien til stadig flere middagsbord, ikke minst på hverdagene.


Utvalget av pasta er virkelig i ferd med å ta av nå, og folk over hele landet kan nå få kjøpt fersk pasta. Pasta smaker bedre når den er fersk, da blir den blir fastere og finere. Det siste nå er fersk fullkornspasta som er en sunnere variant.


Pastaen kom opprinnelig fra Kina, men det er Italia som i dag er det store pastalandet og som har videreutviklet de fleste typene pasta. Flere av de store italienske pastaprodusentene har utvidet sortimentet i norske butikker de senere årene.

 

Raskt og godt
Tiden da spagetti med kjøttsaus var eneste pastarett i Norge, er definitivt forbi. Vi opplever at folk nå ser mulighetene pasta gir til å kombinere ulike typer pasta med forskjellige typer tilbehør. Pastaretter med kylling er i ferd med å bli blant de vanligste middagsrettene her i landet.


Spesielt blant barnefamilier er pastaretter populære. De er raske å tilberede og faller i smak både hos barn og voksne. Pasta kan kombineres med svært mange andre råvarer, og det er ingenting i veien for å blande sjømat og kylling i samme pastarett.

 

Lag hjemme
I tillegg til at utvalget av pasta øker, har mange anskaffet seg pastamaskin for å lage pasta hjemme. Man trenger ikke en slik maskin for å lage pasta, man kan bruke kjevle. Men maskinen gjør det enklere å presse ut pastaplatene.


Fersk pasta er enkelt å lage, og med ferske egg gir pastaen en annen matopplevelse enn den tørre. Eggene gjør pastaen saftigere og mer glinsende, i tillegg til at smaken blir mye bedre.

 

12 av de vanligste pastatypene
Spagetti: Lang, tynn og rund. Allsidig
Makaroni: Alle små typer tubepasta som selges i tørr form.
Penne: Større tubepasta, mellomlange.
Fettucini: 1 cm bred og flat båndpasta. Tykk pasta laget av egg og hvete, Dette er den vanligste pastatypen å lage hjemme ved å presse deigen gjennom en pastamaskin.
Tagliatelle: Lang, flat båndpasta. Kan serveres med mange typer sauser.
Linguine: Flat spagetti.
Lasagneplater: Pasta i plater til lasagne.
Vermicelli: Tynne pastatråder, tynnere enn spagetti.
Canneloni: Store tuber av pasta som fylles med noe godt.
Tortellini: Ringformet pasta som er fylt med kjøtt og parmesanost.
Ravioli: To lag pasta med kjøttfyll.
Gnocchi: Dumplinger av pasta som selges tørket eller ferske. Raskere å tilberede enn vanlig pasta.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.