Turmat på rist

Det finnes andre muligheter for å grille når man er på farten enn den lite miljøvennlige engangsgrillen. Her får du tips til hvilke grillmuligheter du har når du er ute på tur.


Foto:
 
MatPrat

Fordelene med små flergangsgriller er mange. For det første gir de bedre grillresultat, og de er et bedre valg enn engangsgrillene når vi tenker på forsøpling og ”bruk- og kast”-mentalitet. Flergangsgrillene varer i mange år og er dessuten et mer lønnsomt valg rent økonomisk. De aller fleste smågrillene er kullgriller, men det finnes også fine turgriller som er basert på gass.

Med eller uten lokk?

Smågriller uten lokk egner seg utmerket for å grille pølser, biffer, koteletter eller andre små og mellomstore kjøttstykker. Ved grilling av store kjøttstykker er man avhengig av en stekeovnseffekt og må bruke en grill med lokk.

En av de vanligste feilene folk gjør når de griller med kullgrill, er at de bruker tennvæske og starter grillingen for tidlig, slik at det smaker tennvæske av maten. For å unngå dette problemet kan det være lurt å bruke selvopptenningskull som man får kjøpt i pose.


Foto: MatPrat

Alt klart på forhånd

Et lurt tips er å gjøre så mye som mulig klart hjemme før avreise. Skjær grillmaten opp i egnede grillstykker og pakk inn i folie. Lag grillspydene helt ferdige, så er de klare til å legge på grillen.

Salater bør lages helt ferdig og legges over i tette bokser. Jo mindre kutting og skjæring man trenger å gjøre ute i naturen, dess enklere er det. Dessuten er det mer hygienisk å lage mat på sitt eget kjøkken enn ute i naturen. Pakk maten ned i kjølebag med kjøleelementer for å kjøle ned maten frem til den skal spises. 

Lag huskeliste

Tenk også på alt du trenger til spisesituasjonen - tallerkener, kniver, gafler, drikkeglass og serveringsbestikk. Et serveringsfat til grillmaten er det også lurt å ta med.
Når grillingen er over og maten spist, er det tid for å pakke sammen. Da er det lurt å ha et par poser til søppel og pose til urent bestikk. Husk egnet emballasje til restene.

Lover og regler

Uten spesiell tillatelse fra kommunen er det i sommerhalvåret ikke tillatt å tenne opp bål på grunn av brannfaren det innebærer. Dette forbudet gjelder også for bruk av engangsgriller.
Primus, propanapparat og griller som står på bein er derimot tillatt, men det kreves at man viser forsiktighet og at grillkullene slukkes forsvarlig. I dag finnes det et rikholdig utvalg av små flergangsgriller som tilfredsstiller disse kravene for å grille ute i naturen.

Godkjente bålplasser

Selv om det er bålforbud i sommerhalvåret finnes det likevel muligheter for å tenne bål på lovlig vis. Eksempelvis finnes det i Oslo godkjente bålplasser både i Østmarka, Lillomarka og Nordmarka hvor det er tillatt med bålkos. Disse bålplassene er plassert på steder som er tilgjengelig for brannmannskaper og er godkjent av Brann- og redningsetaten i Oslo.

Liste over godkjente bålplasser i Oslo:

Godkjente bålplasser i
Nordmarka
Godkjente bålplasser i
Lillomarka
Godkjente bålplasser i
Østmarka
Bogstadvannet midtnord Trollvann Nøklevann v/Bråten
Jegersborgdammen Linderudkollen/ Kapteinsputten Nøklevann v/Bremsrud
Finnerud Vesletjern Nøklevann v/Katisa
Lille Tryvann Aurevann sør Lutvann nordøst
Øvresetertjern Steinbruvann nordvest Ulsrudvann
Skjennungen Steinbruvann sydvest Nord-Elvågå midtvest
Store Åklungen midtøst   Rundvann sør
Lille Åklungen sydøst   Askevann øst
Nedre Blanksjø   Setertjern
Sognsvann sydvest   Skjelbreia
Sognsvann øst   Mosjøen
Sognsvann nord    
Sognsvann vest    
Øyungen sydvest    
Øyungen sydøst  

 

 

Kilde: Friluftsetaten i Oslo.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.