Reinsdyrkjøtt til den store romjul- og nyttårsfesten

Planlegger du festmiddag i julen, og ønsker en flott matopplevelse gjestene dine sent vil glemme, er reinsdyrkjøtt et bra valg.

Tekst:
Even Nordahl, Råvarestrategisk ansvarlig

Foto:
 
matprat

Reinsdyrkjøtt er smakfullt, rent og naturlig mørt kjøtt fra vidda som det er enkelt å lykkes med.  Norskere råvare finnes knapt, og velger du reinsdyrkjøtt kan du lett fremstå som superkokk selv med relativt liten innsats og lav matkunnskap. 

Gravet reinsdyr med mandelpotetsalat

Hjelp jeg får gjester!

Jula er for mange en gedigen parademarsj i familieselskaper og store middager.  Tradisjonell julemat er både real og rustikk, og det er oppnåelig for de fleste å få til ett bra resultat. Jula er også høytid for de litt mer formelle middagene. Du var kanskje invitert på skikkelig gjestemiddag hos venner året før, og i år er det din tur å invitere . Å planlegge ett flott og velsmakende gjestemåltid er for mange en stor utfordring. Den optimale gjestematen for den litt utrente er ett måltid med maksimal uttelling på smak og utseende, med minimal innsats på kjøkkenet. Og kan du gjennom det du serverer fortelle en god historie i tillegg, er måltidet en suksess. Prøv reinsdyrkjøtt !

Steika som gjør seg selv

En reinsdyrstek gjør seg omtrent selv i ovnen, og kan om så stekes dagen i forveien. Steka kan skjæres opp kald i skiver, og varmes forsiktig i ovnen.  Pass bare på at den i utgangspunktet ikke er stekt for mye. Reinsdyrstek skal være rød og saftig, og en passe kjernetemperatur er ca. 65 °c. Lag sausen på forhånd. Grønnsaker og poteter kan også skrelles og kuttes slik at det  bare er å koke dem  før servering.

Reinsdyrstek med grønnsaker

Perfekt stekt reinsdyrfilet?

En reinsdyrfilet må behandles med omhu, det nytter ikke  å steke den ferdig dagen før.  Er den fryst, bør den tines i kjøleskap. Det er også  lurt å temperere kjøttet noen timer i romtemperatur før den tilberedes.  På den måten er det lettere å få den perfekt stekt tvers igjennom.  Kokker benytter seg gjerne av periodesteking med relativt høy ovnstemperatur, med flere runder ut og inn av ovnen, med hviletid i mellom.

Det gir et  fint resultat, men vi i MatPrat anbefaler en enklere metode med å brune filetene raskt rundt det hele, og ettersteke i ovnen på 125 C. Resultatet blir det samme, for hemmeligheten med begge metodene er at varmen skal rekke å trekke inn mot midten av kjøttet uten at temperaturen ytterst i kjøttet blir høyere enn ønsket. Passe kjernetemperatur på en reinsdyrfilet er 55 – 60 grader, og maksimum  65 °c. Fordelen med å steke på 125 °c er at tempeturen i kjøttet nesten ikke stiger etter at det er tatt ut av ovnen. En annen fordel  ved bruk av 125 °c , er at kjøttet nesten ikke behøver  hvile før det skjæres opp.  

Reinsdyrfilet med portvinsaus

Filet til mange

Har du mange fileter så bruner du alle raskt i stekepannen før de settes i stekeovnen. Vent gjerne med å steke de ferdig til gjestene har kommet, for steketiden på reinsdyrfilet er bare ca 20 minutter for en ytrefilet. Indrefilet er såpass tynne at de kan stekes forsiktig ferdig i stekepannen.  Bruk steketermometer. Har du flere fileter,  stikk det inn i den tynneste fileten.  De litt tykkere bør steke litt lenger.  Stikk termometeret på skrå inn, så spissen blir midt i kjøttstykket.  Stek på 125 °c til ønsket temperatur i kjøttet.

Reinsdyrkjøtt til forrett

Har du bestemt deg for fisk til hovedrett, så kan det passe bra med reinsdyrkjøtt som forrett!  Her er det flere muligheter, og det fine er at også her kan mye forberedes på forhånd.  Gravet reinsdyrfilet er enkelt å lage, og kan smaksettes og serveres på mange måter.  Ellers er det godt å servere en reinsdyrpatè eller kanskje en spennende reinsdyrcarpaccio.

Reinsdyrcarpaccio.

Naturlig smak, og nesten ferdig krydret.

Det flotte med reinsdyrkjøtt er at det nærmest er skapt for fest!  Det er ur-norsk, mørt og at reinsdyrene lever under de mest ekstreme naturforhold, - gjør kjøttet helt unikt. Det at reinen beiter på mange typer lav, urter og lyng, gjør at kjøttet nærmest er ferdigkrydret fra naturen.  Det er kun salt og pepper som skal til, og for å bevare den naturlige smaken kan det til og med være lurt å steke kjøttet i smaksnøytralt fett.  Det er egentlig litt å banne i kirka, men skal du beholde egensmaken på reinsdyrkjøtt er det lurt å steke i margarin eller nøytral olje, og ikke i smør. 

Valg av reinsdyrkjøtt til festmåltidet

Reinsdyrstek er både eksklusivt og tradisjonelt, og veldig godt egnet når man har flere gjester.  Steka blir skåret ut som et helt stykke fra låret, og det finnes både små og mellomstore steker.  Steka kan også brukes til biff og finere grytekjøtt.

Flatbiff og mørbrad sitter på låret og er også veldig mørt.  Det vanligste er flatbiff, men begge stykkene kan brukes på samme måte. Passer til å stekes hel som en liten stek eller roastbiff. De kan og skjæres opp til passe store biffer. 

Det mest eksklusive kjøttet er reinsdyr ytre - og indrefilet.  Dette er ekstra mørt kjøtt som har en mild viltsmak, og kort steketid.

Reinsdyrstek

 

Reinsdyrskav
Reinsdyrflatbiff
Reinsdyrfilet

Populært kjøtt

Av de ni mest brukte kjøttslagene i Norge, skårer reinsdyr høyest på smak, hårfint foran lam. Halvparten av befolkningen sier at rein og lam er de kjøttslagene de synes er mest smakfulle. Hjort, elg og okse kommer på de tre neste plassene, viser en representativ undersøkelse Mediacom har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Undersøkelsen viser at vilt generelt, og rein spesielt, er populært, selv om vi ikke spiser det så ofte.

Undersøkelsen avslører også at det er en godt bevart hemmelighet blant flertallet av befolkningen at reinsdyrkjøtt er blant de møreste kjøttslagene som finnes. Kun tre av ti forbinder rein med mørt kjøtt. Svært få kjøttslag kan slå rein på mørhet. Det skyldes ikke bare at de fleste dyrene er kalver når de slaktes, for selv hos voksne reinsdyr er det meste av kjøttet mørt. Reinsdyrkjøtt er en naturlig, enkelt og trendy råvare som er produsert i vår mest ekstreme natur.

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.