Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Wallenbergare

Wallenbergare

Ingredienser

porsjoner
  • 400 g kjøttdeig
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 4 stk. eggeplomme
  • 2 dl kremfløte
  • 3 dl griljermel
  • 2 ss smør til steking

Erter:

  • 2 dl vann
  • 1 ss smør
  • 200 g frosne erter

Potetmos:

  • 10 stk. potet
  • 2 dl melk
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 0,25 ts revet muskatnøtt
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (0)
Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Disse eksklusive kjøttkakene med eggeplomme og fløte kan regnes som en liten svensk kulturskatt. Tradisjonelt skal de lages av finmalt kalvekjøtt og kalvebrissel, men vi har jukset og bruker helt vanlig kjøttdeig.

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 400 g kjøttdeig
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 4 stk. eggeplomme
  • 2 dl kremfløte
  • 3 dl griljermel
  • 2 ss smør til steking

Erter:

  • 2 dl vann
  • 1 ss smør
  • 200 g frosne erter

Potetmos:

  • 10 stk. potet
  • 2 dl melk
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts kvernet pepper
  • 0,25 ts revet muskatnøtt

Slik gjør du

  1. Sørg for at alle ingrediensene til wallenbergarne er helt kalde (men ikke frosne).
  2. Rør salt inn i kjøttdeigen til du merker at den blir klebrig. Tilsett pepper, og rør inn eggeplommer og fløte. Rør godt til du har en jevn, bløt farse.
  3. Sikt griljermel/strøbrød på en tallerken.
  4. Del farsen i åtte og form til ovale, lubne kaker.  Vend dem i griljermel og legg dem på litt bakepapir etter hvert som de er ferdig.
  5. Varm en stekepanne og ha i smør. Når det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i kakene. Stek kakene gyllenbrune på middels varme i ca. 3 minutter på hver side, til kjøttkakene er gjennomstekte. De skal være ganske lyse i fargen. Hold dem varme til servering.
  6. Skrell poteter til potetmos og del dem i grove biter. Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre i noen minutter.
  7. Varm opp melk til rett under kokepunktet. Mos potetene og rør inn smør. Spe med melk og smak til med salt, pepper og krydder. Rør godt om.
  8. Kok opp vann og smør, tilsett ertene og la dem bli gjennomvarme. Krydre med salt og pepper.

Server wallenbergarene med potetmos, erter og tyttebærsyltetøy.

Wallenbergare er godt, men av og til smaker det best med norske kjøttkaker med brun saus, ikke sant?

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB15 24.04.2024 23:13:42